Amerika zet oud-kampbewaker (95) uit naar Duitsland, dat hem niet zal vervolgen

Neuengamme (wiki)

In de Verenigde Staten is een voormalig kampbewaker van 95 jaar oud op het vliegtuig naar Duitsland gezet, waar hij mogelijk berecht zal worden voor oorlogsmisdaden. De hoogbejaarde Friedrich Karl Berger is volgens het Amerikaanse rechtssysteem actief geweest in concentratiekamp Neuengamme en diende daarom te worden uitgezet naar zijn voormalige moederland Duitsland. In een medisch transportvliegtuig van het Amerikaanse leger werd de man naar Frankfurt vervoerd, waar hij zaterdag op het vliegveld arriveerde. Tot aan zijn vlucht had hij een vrij anoniem leven geleid in de staat Tennessee. De kans dat de verdachte ook zal worden berecht is echter klein.

Even uitrusten
Eenmaal op de luchthaven werd Berger door de Duitse autoriteiten ondervraagd. Hij was in principe klaar om een ​​statement te maken, maar wilde na de lange vlucht eerst even uitrusten. In een Amerikaanse rechtbank zei hij eerder al dat hij destijds ‘negentien jaar oud was’ en ‘het bevel kreeg daar heen te gaan’, doelend op het concentratiekamp. De kans dat Berger zal worden berecht is volgens het Duitse kwaliteitsblad Der Spiegel echter gering, omdat het gerecht in Oldenburg eerder al zei hem niet voor te kunnen laten komen wegens gebrek aan bewijs. Niettemin moet de man in Duitsland blijven, omdat de VS hem niet langer wil.

Neuengamme
In de VS ging een jarenlang juridisch getouwtrek aan de uitzetting vooraf. Volgens het Amerikaanse OM was Berger werkzaam als bewaker in een subkamp van concentratiekamp Neuengamme, nabij Meppen in Nedersaksen. Hij was dus ‘een actieve deelnemer aan een van de donkerste hoofdstukken in de menselijke geschiedenis’, aldus verschillende Amerikaanse rechters. Berger blijft dat bestrijden. Vele petities tegen zijn uitzetting naar Duitsland haalden voor hem niets uit. Amerikaanse rechtbanken benadrukten herhaaldelijk dat oorlogsmisdadigers in de VS geen enkele bescherming krijgen en het land moeten verlaten.

‘Onschuldig’
Voor de Amerikaanse rechter heeft Berger zijn rol als bewaker toegegeven. Hij voerde destijds alleen de bevelen van zijn superieuren uit, stelt hij, en daardoor zou hij dus onschuldig zijn. Justitie in de VS kijkt daar anders tegenaan. De reden voor de deportatie van Berger ligt volgens de VS in het feit dat Joden, Polen, Russen, Denen, Nederlanders, Fransen en politieke gevangenen ‘onder gruwelijke omstandigheden in het subkamp van het concentratiekamp Neuengamme werden geïnterneerd’ en dat ze werden geïnterneerd moesten werken tot aan ‘het punt van uitputting en dood’.

Gebrek aan bewijs
Het is echter onwaarschijnlijk dat Berger, die volgens de Duitse autoriteiten in goede gezondheid moet verkeren, voor de rechtbank zal verschijnen voor zijn werk als kampbewaker. De Duitse procureur-generaal spande een procedure tegen hem aan wegens medeplichtigheid aan moord. In december maakte het OM echter bekend dat de procedure was gestaakt wegens een gebrek aan bewijs. De procedure zal alleen worden hervat als er nieuw bewijs tegen Berger gevonden wordt. Toch komt er nog een verhoor van de hoogbejaarde gevangene en daarom blijft hij voorlopig in hechtenis.

Jarenlang onder de radar
Na de Tweede Wereldoorlog werd Berger niet vervolgd. Hij verhuisde in 1959 naar Tennessee, maar bleef jarenlang zijn Duitse oorlogspensioen opnemen. In Amerika bleef hij decennialang onder de radar. Zijn rol in het onderdrukkingssysteem van de nazi’s werd pas opgehelderd toen indexkaarten werden gevonden in een gezonken schip in de Oostzee. Meer dan tweeduizend documenten over bewakers en andere personeelsleden die in concentratiekampen werkte, werden uit het wrak geborgen. Er werd onderzoek ingesteld en dat leidde naar Berger, die in Amerika voor de rechter moest verschijnen.

Nazi-opa’s en -oma’s’
Eerder deze maand besloten Duitse aanklagers een honderdjarige Duitse man te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij 3.518 moorden. Hij zou bewaker zijn geweest in concentratiekamp Sachsenhausen. De Duitse Openbaar Aanklagers zetten alles op alles om de nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers en kampmoordenaars op te sporen en berechten. Hoogbejaard of niet, niemand mag zijn verdiende straf ontlopen als blijkt dat hij of zij schuldig is, aldus Duitsland. In de afgelopen jaren werden veel ‘nazi-opa’s en -oma’s’, zoals ze in Duitsland vaak gekscherend worden genoemd, in hechtenis genomen en berecht. In sommige gevallen kwam daar levenslange celstraf uit. De meesten overlijden in hun cel.

Lees ook:
Oud-kampbewaker (93) krijgt twee jaar celstraf voorwaardelijk

Voormalig kampbewaker en SS’er Bruno Dey (93) heeft van de Duitse rechter twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Hij is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 5.352 mensen in concentratiekamp Stutthof. Dey was zeventien jaar oud toen hij in het kamp begon te werken en zodoende kwam er een jeugdrechter aan te pas.

Categorie: |

Home » Nieuws » Amerika zet oud-kampbewaker (95) uit naar Duitsland, dat hem niet zal vervolgen