Amerikaans congres neemt wet tegen BDS aan

Washington Capitool
Capitol Hill, Washington DC (wikipedia commons)

Het Amerikaanse congres heeft een wet aangenomen tegen de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). In de wet is geregeld dat Amerikaanse staten contracten met bedrijven mogen opzeggen als die Israël boycotten. Dit geldt niet alleen voor boycots tegen Israël maar ook tegen producten of bedrijven in de betwiste gebieden, de West Bank en de Golan Hoogvlakte. De wet kwam woensdag met een ruime meerderheid door de Amerikaanse senaat. Van de honderd senatoren stemden er 77 voor en 23 tegen de anti-BDS-wet. De 23 tegenstemmers waren op één na (Rand Paul) allemaal Democratische senatoren. Eerder nam het huis van afgevaardigden de wet al aan.

Zware straffen
Met de de ‘Israel Anti-Boycott Act’ kunnen er ook boetes tot 250.000 dollar en zware celstraffen worden opgelegd aan Amerikanen die boycot-acties op Israëlische goederen of diensten steunen.  Tevens is de wet een belangrijke steun in de rug voor de diverse Amerikaanse staten die al wetten tegen BDS hebben aangenomen. Er waren inmiddels al rechters die deze statelijke wetten al ongrondwettelijk hebben verklaard. Dit gebeurde onder meer in Arizona en Kansas. Andere staten hebben onlangs anti-BDS-wetten aangenomen, zoals de zuidelijke staat Arkansas. In tegenstelling tot noorderbuur Canada lijken de Verenigde Staten een steeds eenduidiger houding tegen BDS na te streven.

Vrijheid van meningsuiting
Kritiek is er ook op deze wet. Die kwam uit de hoek van de islamitische gemeenschap, die stelt dat de wet ongrondwettelijk zou zijn.  De Council on American Islamic Relations (CAIR) riep het congres op om de maatregel te blokkeren. Ook de ‘American Civil Liberties Union (ACLU) deed een soortgelijke oproep. ‘Vandaag heeft de senaat politiek boven de grondwet verheven. Vandaag zijn de rechten van alle Amerikanen onder het eerste amendement van de grondwet vertrapt,’ aldus de ACLU in een verklaring. Het eerste amendement garandeert de vrijheid van meningsuiting. Volgens de tegenstanders van de anti-BDS-wet komt die in het geding. Voorstanders zeggen echter dat de BDS-beweging haar mening nog steeds kan blijven uiten, maar dat de Amerikaanse overheid andere keuzes maakt voor wat zakendoen met bedrijven betreft.

Opmars BDS
In de afgelopen jaren is BDS in Europa, Noord-Amerika en Australië aan een opmars bezig. De beweging eist een totale boycot van Israël omwille van het conflict met de Palestijnen. Zo zijn bepaalde festivals en culturele instellingen in Europa al gevallen voor BDS en doen ook veel studentenorganisaties mee, met name in Groot-Brittannië. In Canada heeft de beweging voor opschudding gezorgd binnen de Groene Partij en in Amerika wordt op lokaal niveau actie gevoerd voor BDS. Verder zijn steeds meer vakbonden op de hand van BDS. Zo koos de grootste Noorse vakbond onlangs voor deze club.

Categorie:

Home » Nieuws » Amerikaans congres neemt wet tegen BDS aan