Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Noorse vakbond voor boycot Israël dankzij BDS

De anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) heeft haar slag weer geslagen. Dit keer in Noorwegen, waar de club een vakbond heeft overtuigd van een boycot tegen Israël. Het gaat om de Noorse Confederatie van Vakverenigingen LO – vergelijkbaar met het Nederlandse FNV. LO is de grootste koepel van vakbewegingen in Noorwegen met een ledenaantal van bijna één miljoen. In het land wonen een kleine vijf miljoen mensen. De regering en het parlement hebben zich nog niet uitgesproken over de beslissing van de vakbond.

Bij de Nationale Palestijnse Boycot van Noorwegen; Divestment and Sanctions Comité (BNC), ging de vlag uit. “Wij juichen het besluit van LO toe om te kiezen voor de internationale boycot van Israël op het gebied van economie, cultuur en wetenschap”, aldus de Arabisch-Noorse Riya Hassan van BNC. Het is nu de bedoeling dat de Noorse BDS-club, samen met de vakvereniging LO, zich hard gaan maken van het implementeren van de voorgenomen boycot. Dit betekent dat er actief beleid komt in de praktijk door op universiteiten, in instellingen en bedrijven allerlei vormen van boycots tegen Israël te bedenken en uit te voeren.

Vooralsnog hebben pro-Israëlische krachten binnen Noorwegen zich niet geroerd. Ook heeft de rechtse regering van premier Erna Solberg zich er nog niet over uitgesproken. Mogelijk komen er vragen in het Noorse parlement over de keuze van LO. Het Scandinavische land werd in 1993 bekend om de zogeheten Oslo-akkoorden. Deze vredesakkoorden tussen Israël en de PLO van Yasser Arafat werden in de Noorse hoofdstad uitonderhandeld. Het is daarom volgens experts opmerkelijk dat een grote Noorse organisatie nu dusdanig stelling kiest in het conflict.

LO is niet de enige vakbond die zich bij BDS aansluit. Zo hebben de vakorganisaties COSATU in Zuid Afrika, CUT in Brazilië, CSN in Quebec en ICTU in Ierland ook al voor de beweging gekozen. In Ierland besloot de gemeenteraad van Dublin om de hele maand mei de Palestijnse vlag vanaf het stadhuis te laten wapperen. De Ieren willen solidariteit tonen met met de herdenking van de zogenoemde Nakba (catastrofe), de ‘verdrijving’ van de Palestijnen in 1948. In Nederland hebben gemeenteraden dergelijke besluiten niet genomen. Wel werd de Amsterdamse regioraad gebombardeerd met mails van BDS-activisten tijdens de aanbesteding van buslijnen. Een Israëlisch bedrijf dong tevergeefs mee. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X