Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Amerikaanse Joden niet blij met Trump

De waardering voor president Donald Trump onder Amerikaanse Joden is slechts 31 procent, tegen de 42 procent die Trump onder de gehele bevolking scoorde bij zijn aantreden op 15 maart dit jaar. Dit blijkt uit een opiniepeiling van het vermaarde bureau Gallup.

Gallup wijst erop dat de Joodse waardering mede wordt bepaald door partijkeuze. Zo’n 64 procent van de Joden zijn aanhanger van de Democratische Partij volgens gegevens uit dezelfde periode. Slechts 29 procent van de Joden is aanhanger van de Republikeinse Partij.

Een ander deel van de verklaring van de lage waardering onder Joden is volgens de gegevens van Gallup dat Trump een ‘dubbele boodschap stuurt naar Amerikaanse Joden over hun positie in het land en over de houding van zijn regering ten opzichte van Israël’. Eén van de kritiekpunten was dat Trump zeer lang heeft gewacht met het veroordelen van een golf van antisemitisme in het land. Ook het niet noemen van de Joden in zijn toespraak bij de officiële Amerikaanse herdenking van de Sjoa heeft kwaad bloed gezet. En derde bezwaar dat werd genoemd, is dat Trump aan de ene kant een ambassadeur in Israël heeft benoemd die voorstander is van Netanyahu’s nederzettingenbeleid, maar dat hij aan de andere kant Israël oproept om ‘te wachten’ met het bouwen van nederzettingen.

Trump heeft volgens Gallup een ‘goede kans om zijn imago te verbeteren onder Joden, Amerikanen en de rest van de wereld’. Tijdens zijn campagne had Trump het over het gebruiken van zijn onderhandelingskwaliteiten en die van zijn schoonzoon Jared Kushner om een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen te bereiken. Als Trump voor elkaar krijgt wat zijn voorgangers niet is gelukt, zou dit zeker een gunstige invloed hebben op de waarderingscijfers, niet alleen onder Amerikaanse Joden, maar onder alle Amerikanen. Dit is de conclusie van Gallup op basis van de gegevens uit het opinieonderzoek. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X