Amsterdam komt met draagvlakmeting voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers in Buitenveldert

Draagvlakmeting
K. Rijken

De gemeente Amsterdam gaat meten hoeveel draagvlak er is voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in wijken in de stad. Een van de buurten is Buitenveldert, een wijk waar relatief veel Joodse Amsterdammers wonen. Onlangs was daar een informatieavond waar bevoegd wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) kwam toelichten over de plannen. Het werd een avondje ‘tomaten vangen’ voor de bestuurder, die een boze zaal voor zich kreeg. In de raad zijn momenteel kritische vragen vanuit de VVD, Forum voor Democratie (FvD) en de Partij van de Ouderen (PvdO). Zij maken zich zorgen over de samenstelling van wijken. In Buitenveldert zijn veel Joodse bewoners onrustig, omdat bepaalde asielzoekers uit moslimlanden komen waar anti-Joodse sentimenten heersen.

Het college van Amsterdam wil asielzoekers die compleet uitgeprocedeerd zijn en al jaren over straat zwerven opvang geven. Groot Wassink zegde woensdag in de raad toe dat het college in wijken gaat meten hoeveel draagvlak er is. Dit is een ‘draagvlakmeting’. “Democratie betekent niet dat iedereen altijd maar zijn zin krijgt. Als je draagvlak neemt als het enige uitgangspunt, dan zou je nooit aan opvang kunnen doen,” aldus wethouder Groot Wassink. De gemeenteraad is in meerderheid voor het plan en daar moet hij zich aan houden. Er is een breder scala aan factoren, zoals het opvangen van mensen die anders op straat zouden zwerven, aldus de GroenLinkser. “Wij gaan praten met buurten en we onderzoeken verschillende panden. Dit gaat eind april, begin mei plaatsvinden. Het zoeken naar locaties gaan onverminderd door.”

FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga maakt zich zorgen over Buitenveldert. “Waarom heeft u de draagvlakmeting niet gehouden voordat u het besluit nam voor deze opvang?” vroeg zij aan Groot-Wassink, die daar geen direct antwoord op leek te geven. “Op verschillende criteria wegen wij af en op een gegeven moment moeten wij een besluit nemen,” aldus Groot Wassink. De VVD was ook kritisch. Voorvrouw Marianne Poot zei dat de wethouder niet met de hele buurt gesproken heeft. Groot Wassink: “Uiteindelijk is er een afspraak gemaakt. U was daar tegen, maar het kan in een democratie niet zo zijn dat, als je maar hard genoeg schreeuwt, je je zin krijgt.” Poot kwam tot de conclusie dat ‘inspraak en draagvlak een wassen neus zijn’ in dit dossier. Groot Wassink op de man: “Mevrouw Poot, ik realiseer me dat u uw zin niet krijgt. U heeft in het verleden als bestuurspartij vaker dit soort besluiten genomen. Wij zijn heel erg bezig met participatie, maar uiteindelijk moet en wil het college een besluit nemen.”

Het plan van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders van GroenLinks, PvdA, SP en D66 behelst de opvang van vijfhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze mensen hebben ooit asiel aangevraagd en zijn een paar keer door de asielprocedure geweest. De IND oordeelde dat deze mensen geen recht hebben op asiel en terug naar huis moeten, onder meer omdat hun thuislanden veilig zijn. Echter, de asielzoekers – volgens de wet illegalen – willen niet weg en kraken in Amsterdam al jaren woningen en panden. Om het probleem op te lossen heeft het huidige college bepaald dat er opvang komt. De asielzoekers krijgen woningen en faciliteiten zoals dagbestedingen.

In Buitenveldert heeft  een oude brandweerkazerne op het oog voor de opvang. Binnen de Joodse gemeenschap aldaar is onrust ontstaan, omdat bepaalde uitgeprocedeerde asielzoekers uit landen komen waar een negatief beeld van Joden bestaat. In Duitsland zijn Joden al aangevallen door asielzoekers uit moslimlanden. Hetzelfde zou volgens Joodse Nederlanders ook in Buitenveldert kunnen gebeuren. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 kwam er een tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC) in een deel van Amstelveen komen waar ook relatief veel Joodse burgers wonen. Ook daar was veel ophef. Uiteindelijk waren er geen noemenswaardige problemen.

Het Amsterdamse stadsdeel Zuid oordeelde woensdag dat de opvang in de voormalige brandweerkazerne van Buitenveldert geen problemen zal opleveren en dat die er kan komen. FvD en andere partijen in de raad dienden woensdagmiddag moties in tegen de opvang. Die haalden het niet. Alleen de rechtse partijen waren voor. Zij zijn in de Amsterdamse raad in de minderheid.

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam komt met draagvlakmeting voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers in Buitenveldert