Anet Bleich genomineerd voor PrinsjesBoekenPrijs

Bleich
Twitter

Schrijfster en journaliste Anet Bleich is genomineerd voor de PrinsjesBoekenPrijs 2018. Dit is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste politieke boek van het voorafgaande parlementaire jaar. Deze award, die begin september wordt uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival van perscentrum Nieuwspoort, is ingesteld wegens het belang van boeken over de nationale politiek. Dit jaar staan tien titels op de long list, waarvan Bleichs biografie van Max van der Stoel er een is. De jury bestaat uit ex-Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA), hoogleraar politicologie Monique Leyenaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en redacteur Toof Brader van NPO Politiek. De prijs bevat een oorkonde en een bedrag van 2.500 euro.

Bleich schreef de biografie van oud-minister Max van der Stoel (PvdA) van Buitenlandse Zaken. Het boek met de titel De stille diplomaat gaat over het leven van de sociaaldemocraat, die bij het grote publiek bekend raakte als bewindsman in de jaren zeventig en tachtig. In het kabinet-Den Uyl vocht hij voor het herstel van de democratie in Griekenland, Oost-Europa, Portugal en Chili. Na de ondergang van het Sovjetcommunisme bemiddelde hij in tal van nationalistische conflicten, waaronder in het voormalige Joegoslavië. Altijd achter de schermen, maar vaak wel met succes. Even discreet ging Van der Stoel te werk bij zijn geslaagde poging om de foute vader van Máxima te overreden om weg te blijven bij haar huwelijk. De latere koningin bedankte hem daar later voor en verontschuldigde zich voor de vergoten tranen.

Anet Bleich is de dochter van journalist Herman Bleich (1917-1995), een Joodse politieke vluchteling. In de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij van Polen naar Duitsland, van Tsjecho-Slowakije naar Frankrijk en Zwitserland om zich uiteindelijk in Den Haag te vestigen. Hij was in de naoorlogse jaren in Nederland voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging. Hij overleed in 1995 in Israël. Bleich was vijftig jaar lang correspondent in Nederland voor Duitse kranten. Dochter Anet zag in 1951 het levenslicht. Ze doorliep het Gymnasium in Den Haag en ging politicologie studeren aan de UvA. In 1969 en 1970 was ze  lid van de Werkende Jongeren Groep, die ontstaan was binnen de linkse studentenbeweging van de universiteit. Haar latere echtgenoot Max van Weezel was eveneens lid. Beiden waren later ook communisten.

Bleich was redacteur van De Groene Amsterdammer en kwam in 1989 in dienst bij de Volkskrant als columniste. Ze trouwde met Van Weezel en werkt sinds 1976 als journalist voor Vrij Nederland – later werd hun kind Natascha van Weezel (1986) geboren. Behalve haar activiteiten in het linkse, feministische en intellectuele milieu speelt ook haar Joodse afkomst een rol in haar werk. Zo schrijft ze in publicaties van de Anne Frank Stichting, en werkte ze mee aan het Auschwitz Bulletin van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC). Op 21 februari 2008 promoveerde Bleich op een biografie van oud-premier Joop den Uyl (PvdA) met de titel Joop den Uyl 1919-1987. Dromer en doordouwer. Dit was de eerste biografie over deze politicus aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen. Ze maakte ook gebruik van nog niet eerder vrijgegeven delen uit het archief van Den Uyl zelf. De biografie haalde het nieuws door de onthulling van de Northrop-affaire rond prins Bernhard.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Anet Bleich genomineerd voor PrinsjesBoekenPrijs