Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Angela Merkel nog steeds razend populair in Israël

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nog steeds erg populair in Israël. Als de Israëliërs zouden mogen meedoen aan de Duitse Bondsdagverkiezingen van 24 september, dan zou een overgrote meerderheid op haar stemmen. Eveneens zijn de burgers van Israël erg positief over Duitsland. Dit blijkt uit onderzoek van politicoloog Michael Borchard, tevens directeur van de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Israël. Hij stelt dat Merkel haar populariteit onder meer te danken heeft door haar bezoek aan het land in 2008. Dat bezoek heeft indruk gemaakt, zo blijkt.

In de laatste tien jaar heeft de KAS peilingen onder Joodse en Arabische Israëliërs laten doen door bureau Keevon. Hieruit blijkt dat Israëliërs in de loop der jaren almaar positiever over Duitsland zijn gaan denken. Het merendeel van hen zou bijvoorbeeld graag zien dat Duitsland een actievere rol speelt binnen de Europese Unie (EU). Daarentegen is de houding van de bevolking ten opzichte van diezelfde EU niet positiever geworden. Tien jaar terug dacht zestig procent van de Israëliërs positief over de EU en 34 procent negatief. In 2016 was nog maar 46 procent positief over de EU. Het aantal negatieve denkers is afgelopen jaar gegroeid tot 43 procent.

Ook wilde de meerderheid tien jaar geleden nog dat Israël zich bij de EU zou voegen, maar nu is dat nog maar een derde. Nagenoeg driekwart gelooft niet dat de EU een eerlijke bemiddelaar kan zijn bij een akkoord tussen Israël en de Palestijnen. Israëliërs zijn er niet blij mee dat de Unie nog steeds de grootste donor is van ontwikkelingsprojecten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Wat ook niet goed valt, is dat de EU weigert Israëls claim op grond aan de andere kant van de grens van voor 1967 te erkennen. Daarnaast levert het plan van Brussel om producten van Israëlische firma’s te labelen veel kritiek op. Verder blijven Israëliërs gevoelig voor antisemitisme in Europa.

Israël en de EU blijven echter op elkaar aangewezen. Beide maken deel uit van de westerse wereld en hebben gemeenschappelijke belangen. Het gaat daarbij niet alleen om economische en wetenschappelijke belangen, maar ook om de gezamenlijke strijd tegen terreur, zo concluderen de onderzoekers. Volgens Borchard moet een aantal misverstanden uit de weg  worden geruimd alvorens de relatie verbetert. Israëliërs denken vaak dat ze alleen goede betrekkingen nodig hebben met de grote Europese landen. Ze zien de EU vaak als een noodzakelijk kwaad of onbelangrijk. Tegelijkertijd bestaat aan Europese zijde niet altijd genoeg begrip voor Israëls behoefte aan veiligheid. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X