Anti-Israël-bezetting gebouw UGent verboden

De boekentoren van Gent (foto: K. Rijken)

Het bestuur van de Universiteit van Gent (UGent) staat niet toe dat anti-Israël-activisten een of meer van de universiteitsgebouwen bezetten. Studenten maakten eerder bekend dat ze een van de panden willen gaan bezetten tegen Israël. Het gaat om Students for Palestine en End Fossil Gent. Op die manier willen ze de banden tussen de UGent en Israëlische organisaties en onderwijsinstellingen aan de kaak stellen.

Eerder hadden de activistische studenten gedreigd om panden tussen 6 en 8 mei te bezetten. Onacceptabel, aldus rector Rik Van De Walle in een persbericht. ‘Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten’, schrijft hij. ‘Als men tegen het verbod in toch tot actie overgaat, gelden aan de UGent op elk moment algemene regels die gerespecteerd moeten worden’. Demonstreren in plaats van bezetten, mag wel.

Stewards

De anti-Israël-activisten mogen ook geen meubels verplaatsen of beschadigingen aanbrengen. Verder moeten ze eigen stewards meenemen en wordt bij geweld onmiddellijk de politie ingeschakeld om er een einde aan te maken. Gevreesd wordt voor kopieergedrag van Belgische studenten van hun studiegenoten aan de Amerikaanse universiteiten, waar het al enkele weken onrustig is. Studenten daar bezetten campussen en panden, en al een aantal acties is ontruimt. In New York zijn driehonderd mensen opgepakt.

KU Leuven

De UGent heeft samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten en instellingen. Deze worden gewoon voortgezet. Ook het bestuur van de KU Leuven laat weten hetzelfde te doen. Daar zijn vijftien vormen van samenwerking op projectbasis. Na grondig onderzoek is namelijk gebleken dat de Israëlische partners van de KU Leuven de mensenrechten niet schenden. Vorige week nog ging een studente drie dagen in hongerstaking in de universiteitshal om ertegen te protesteren.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Anti-Israël-bezetting gebouw UGent verboden