‘Antisemitisme in Amsterdamse taxi’s harder aanpakken’

Jan-Bert Vroege (courtesy)

In de Amsterdamse gemeenteraad is deze week een motie gepresenteerd die oproept om antisemitisme in taxi’s aan te pakken. Te vaak komt in Amsterdamse taxi’s discriminatie en Jodenhaat voor. Het leek D66-raadslid Jan-Bert Vroege daarom een goed idee om een voorstel te doen om dat ook tegen te gaan. “‘Taxi in, keppeltje af is een uitspraak van een Joodse bewoner die aangeeft dat hij niet altijd zo maar een taxi in kan stappen met zijn kippa op,” verklaart de sociaalliberaal aan Jonet.nl. De motie is ingediend in het kader van het nieuwe taxibeleid in de hoofdstad.

Iedereen veilig
Het raadslid vindt het een slechte zaak dat er nog steeds gediscrimineerd wordt in taxi’s in Amsterdam. “Iedereen moet veilig een taxi in kunnen stappen, ongeacht je afkomst, religie of seksuele voorkeur.” Onlangs nam de raad al stappen om de veiligheid voor taxi-klanten te verbeteren. Vroege diende daarom deze week een motie in om in de maatregelen ook nadrukkelijk antisemitisme mee te nemen. “Dit is aanvullend op de maatregelen die gaan komen om de veiligheid van klanten te vergroten en discriminatie en racisme onder chauffeurs tegen te gaan,” aldus de politicus.

Dijksma aan zet
Het is vaak lastig om na een incident ook daadwerkelijk discriminatie te bewijzen, benadrukt Vroege. “Hierom gaat er ingezet worden op het gebruik van mystery guests. Zij zullen bijdragen aan het vergroten van de pakkans en goed gedrag van chauffeurs bevorderen. Hiermee wordt het nemen van een taxi weer voor iedereen een stukje veiliger.” De motie roept verkeerswethouder Sharon Dijksma (PvdA) op om ervoor te zorgen dat antisemitisme ook de aandacht krijgt tijdens de rondes van de mystery guests.

Poststemming
Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel maandag door een ruimte raadsmeerderheid aangenomen. Er wordt pas maandag gestemd vanwege een poststemming. Die is nodig omdat de gemeenteraad wegens de coronamaatregelen niet als geheel fysiek kon samenkomen. Afgelopen woensdag en donderdag vergaderde de raad namelijk ‘hybride’. Een deel van de raadsleden zat in de zaal en een deel van hen zat thuis of op het werk achter de computer. Stemmen moet gezamenlijk gebeuren, dus vandaar de poststemming.

Nieuw taxibeleid
Onlangs werd in Amsterdam de Agenda Taxi 2020-2025 aangenomen. Daarmee gaat het Amsterdamse taxibeleid flink op de schop. Er komen gelijke regels voor de opstap- en bestelmarkt. Daarbij zal het beleid per deel van de stad verschillen en zal niet elke taxi op elk moment meer overal mogen rijden. Zo wil de gemeente een eind maken aan de verrotte concurrentiestrijd om de taxiklant van de laatste jaren. Ook moet de sector minder gevoelig worden voor criminaliteit en moeten de maatregelen helpen om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Bestrijding van discriminatie, intimidatie en antisemitisme horen daar bij.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Antisemitisme in Amsterdamse taxi’s harder aanpakken’