Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Antisemitisme neemt toe in Australië

Volgens een rapport van de Raad van Australische Joden is het antisemitisme in het land van de tegenvoeters afgelopen jaar met tien procent toegenomen. Over de afgelopen twee jaar is dat zelfs twintig procent, volgens een artikel in de New York Times.

Op een gewone zondagmiddag in oktober gaf rabbijn Shmueli Feldman een klein feest in zijn huis in een buitenwijk van Canberra. Opeens stopte een auto met vier tieners erin voor zijn huis. Eén van de vier opende het raampje en schreeuwde een reeks vervloekingen tegen Joden; meteen daarna scheurde de auto weg.

Rabbijn Feldman meldde het incident bij de politie en gaf hun de kentekengegevens van de auto, maar er gebeurde niets mee. “Ze [de politie, red.] zeiden dat de mannen dronken waren en dat de chauffeur niet bereid was te zeggen wie vanuit de auto de vervloekingen had geschreeuwd, en dat ze verder niets konden doen,” aldus de rabbijn.

De lijst van antisemitische scheldpartijen tegen rabbijn Feldman en zijn gemeenschap over de afgelopen twee jaar is lang. Hij vertelt dat hij met eieren is bekogeld, en dat er een steen was gegooid door het slaapkamerraam van zijn kind. Ook zijn er verschillende keren objecten door de ramen van zijn synagoge gegooid: stenen, een stoel, en zelfs de beveiligingscamera van het gebouw zelf. In mei meldde hij bij de politie dat er hakenkruizen waren geklad in een park dichtbij zijn synagoge, maar de graffiti werd pas in augustus verwijderd.

“Ik voel mij voor het eerst in mijn leven niet veilig in Australië,” zegt rabbijn Feldman, een vierde generatie Australiër. “Ik heb kleine kinderen die zich niet veilig voelen als zij buiten spelen. Zij hebben al te veel gezien.”  Zijn ervaringen staan niet op zichzelf. Tussen oktober 2016 en september dit jaar kreeg de Raad 230 meldingen van antisemitisme, van het verspreiden van folders met extremistische teksten tot geweld op straat. “Het is zorgwekkend om zo’n toename te zien,” zegt Tim Soutphommasane, belast met het monitoren van discriminatie in Australië. “De moeilijkheid met het in de gaten houden van racisme is dat het grootste deel van de incidenten niet wordt gerapporteerd. Dus als we een toename zien van tien procent, dan is dat een zorgwekkende ontwikkeling.”

De Raad, en andere Joodse groepen, zijn in het bijzonder bezorgd over de toename van extreemrechtse activisten die zich op Joden richten. De groep Antipodean Resistance, die pas een jaar geleden is opgericht en slechts een handvol leden zegt te hebben, heeft al voor onrust gezorgd. Op 20 april – Hitler’s verjaardag – plakte de groep posters op universiteiten en in de buurt van middelbare scholen in delen van Melbourne en Sydney, waarin werd opgeroepen om in Australië het executeren van Joden te legaliseren. “Op die dag kwamen de meldingen al vroeg in de ochtend en bleven de hele dag komen,” zegt Julie Nathan, onderzoeksmedewerker van de Raad van Australische Joden. “Het was een lawine.”

Andere studies bevestigen het beeld van toename van racisme. “Extremistische racistische groepen hebben heel lang ondergronds geopereerd in Australië,” zegt Soutphommasane. “Maar sinds korte tijd worden ze meer zelfverzekerd en durven vaker in het openbaar te opereren.”

Rabbijn Feldman probeert de kloof tussen de daders en de slachtoffers van racistische incidenten te dichten. Nadat de politie de jonge man had opgepakt die de veiligheidscamera door het raam van de synagoge had gegooid, nodigde de rabbijn hem daar uit en legde hem de gevolgen van zijn daden uit. “We vertelden hem over het werk dat wij hier doen,” zei rabbijn Feldman. “We vertelden hem over de Kristallnacht en over de overlevenden van de Sjoa in onze gemeenschap. Hij toonde berouw, betaalde voor de schade en beloofde zijn gedrag te veranderen.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X