Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Restauratie Hollandse Synagoge in Antwerpen

De restauratie van de Hollandse Synagoge in Antwerpen heeft een mooie vondst opgeleverd: nadat vele lagen verf, die bij eerdere renovatiewerkzaamheden waren aangebracht, waren verwijderd, kwam er het prachtige, kleurige, oorspronkelijke plafond tevoorschijn.

Tijdens plafondonderzoek in de Hollandse Synagoge in de Bouwmeesterstraat te Antwerpen werden de oorspronkelijke kleuren ontdekt uit het bouwjaar 1890. Door de jaren heen en na verschillende eerdere restauratiewerkzaamheden was het oorspronkelijke plafond overschilderd. De ontdekte kleuren tonen opnieuw de schoonheid van het Joodse pareltje in Antwerpen.

De renovatiewerken aan de Hollandse Synagoge zijn in volle gang. De eerste fase van de restauratie is ondertussen achter de rug. Dat waren dringende werkzaamheden als het verstevigen van het plafond en de torentrap. Tijdens de renovatie van het plafond werd meteen ook een kleurenonderzoek gedaan. En daaruit is een grote verrassing naar boven gekomen. “We hebben de originele kleuren van het plafond ontdekt uit 1890 toen de synagoge gebouwd werd. Daaruit blijkt dat de synagoge heel mooi versierd was met felle kleuren,” vertelt architect Rutger Steenmeijer.

De bedoeling is dat het hele plafond, net als de rest van de synagoge, zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld. Dat de synagoge dringend gerenoveerd moest worden, werd meteen duidelijk door de grote barsten in het plafond. “Door het insijpelend grondwater zijn de steunbalken onder het gebouw volledig rot waardoor de synagoge doormidden dreigde te breken,” legt Steenmeijer uit. Op dit moment zijn de stabiliteitswerken bezig. In het voorjaar van 2018 staan het werk aan de gevel, het dak en de glas- in loodramen gepland. In 2019 start dan de laatste fase. Dan wordt het interieur gerestaureerd en worden de elektriciteit en verwarming geïnstalleerd. De totale restauratiekosten zijn 2,6 miljoen euro. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X