Argentinië vraagt om arrestatie lid Hezbollah

wiki

Argentinië vaardigt een internationaal arrestatiebevel uit tegen Hussein Mohamad Ibrahim Suleiman, een lid van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. De Argentijnse autoriteiten verdenken hem van de aanslag op de Israëlische ambassade in Buesnos Aires, in 1992. Destijds kwamen 22 mensen om bij de aanval. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond.

Het Argentijnse Hoge Gerechtshof heeft het arrestatiebevel vrijdag uitgevaardigd en wil Suleiman zo snel mogelijk vervolgen. Hij zit momenteel vast in Jordanië, waar hij in 2001 werd opgepakt. Sindsdien heeft de Arabier bekend dat hij in 1991 in Brazilië was om vanuit dat land explosieven en munitie naar Buenos Aires te smokkelen. De explosieven werden een jaar later gebruikt in de aanval op de Israëlische diplomatieke post.

Het Gerechtshof van Argentinië onderzoekt de zaak rond Suleiman sinds 2005. Tien jaar later denkt ze voldoende bewijs te hebben verzameld om het met succes te vervolgen. De ambassade van Israël in Buenos Aires gaf de doorslag in het onderzoek. In september kon de ambassadeur namens de Israëlische veiligheidsdiensten bevestigen dat ook zij Suleiman van de aanval verdenken. ‘Israël kijkt met genoegen uit naar de uitkomst van dit arrestatiebevel’, aldus de ambassade in een reactie.

De aanslag vond twee jaar geleden plaats voor de grote aanval op het Joodse centrum AMIA in de Argentijnse hoofdstad. Toen vonden 85 bezoekers de dood. Later zou de Argentijnse regering het onderzoek naar de aanslag in de doofpot stoppen. Deze actie zou verband houden met de hernieuwde banden tussen Argentinië en Iran, het land dat ervan verdacht wordt achter de aanslag te zitten. Vorig jaar kwam de Argentijnse president Christina Fernandez de Kirchner in opspraak om de affaire, maar later werd bekend dat ze niet zou worden vervolgd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Argentinië vraagt om arrestatie lid Hezbollah