Asscher ontvangt eerste exemplaar boek Van Weezel

Van Weezel
Asscher en Van Weezel (Beeld: K. Rijken)

Demissionair minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het eerste exemplaar van het nieuwste boek van Natascha van Weezel in ontvangst genomen. Dit gebeurde woensdag bij uitgeverij Balans in Amsterdam. De politicus prees de journaliste voor haar moed en zal het boek met de titel ‘Thuis bij de vijand’ aandachtig lezen. Het verhaal gaat over Van Weezels ervaringen en besognes tijdens haar zoektocht naar een interculturele dialoog tussen Joden en moslims in Nederland. In het boek doet ze er kond van hoe mensen uit beide groepen haar door het slijk hebben gehaald om haar mening en optredens in de media.

Asscher herkent zich in het beeld dat Van Weezel schetst. Zo wordt er veel gescholden, gedreigd en verbaal getrapt, met name in de sociale media. “Het is vaak erg plastisch. Er zit veel seksuele frustratie bij deze mensen. Ik ben zelf uitgemaakt voor ‘moslimknuffelaar die in de reet van moslims kruipt'”, zo biechtte de vicepremier op aan de aanwezigen. Volgens Asscher zijn vaak alle scheldpartijen gericht op één persoon. Van die persoon ‘vergt dat ook wel weer kracht en energie om daar dwars doorheen al die hele lieve, mooie mensen toch nog te zien’. Er zijn mensen die hun hebben en houden in de waagschaal leggen voor een hoger ideaal. “En dat is wat Natascha van Weezel doet”, aldus Asscher, “Dat vind ik ongelofelijk knap.”

Over het boek
Waarom roept het Israëlisch-Palestijns conflict ook in ons eigen land zoveel spanningen op? In hoeverre is moslimhaat vergelijkbaar met antisemitisme? Wat is het verschil tussen antizionisme en antisemitisme? En wat doe je als mensen uit de eigen gemeenschap je voor ‘nazi’, ‘verrader’ of ‘Joodse zelfhater’ uitmaken, een alleraardigst Marokkaans meisje wil weten wat de Holocaust is en een groep Turkse tieners er heilig van overtuigd is dat de Joden achter de Islamitische Staat zitten?

Niet alleen internationaal, maar ook binnen Nederland zorgen de voortdurende conflicten in het Midden-Oosten voor een toenemende polarisatie. Tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014 bereikten het wantrouwen, het gescheld en de agressie tussen Joden en moslims een dieptepunt. Juist omdat er geen enkele ruimte meer leek voor enige nuance, besloot Van Weezel te onderzoeken of er niet tóch een brug tussen Joden en moslims viel te slaan.

Aan de hand van haar ervaringen, aangevuld met interviews met onder andere oud-burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam, de Marokkaanse activist Abdou Menebhi, opperrabbijn Binyomin Jacobs en de Palestijnse radicaliseringsdeskundige Montasser Alde’emeh, schetst Van Weezel een beeld van de relaties tussen moslims en Joden in Nederland.

Eerder schreef ze de boeken Magere Jaren over haar periode met anorexia en De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust dat gaat over de derde generatie Joodse Nederlanders van na de Tweede Wereldoorlog. Voor Jonet maakte Van Weezel een column in de vorm van een briefwisseling met haar vader, journalist Max van Weezel. Verder trad ze vaak op in de media wanneer het ging over de verhoudingen tussen Joden en moslims in dit land.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Asscher ontvangt eerste exemplaar boek Van Weezel