Asscher: Nederland blijft achter Israël staan

Lodewijk Asscher
DWDD

Ruim duizend mensen waren gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw om de 65-jarige onafhankelijkheid van Israël te vieren. Toen de viering in de grote zaal bijna afgelopen was, kwam vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) naar voren voor een toespraak. “Namens de Nederlandse regering wil ik u en de staat Israël feliciteren. Hoewel Nederland de staat Israël relatief laat, in januari 1949, heefd erkend, hebben we altijd een goede en bijzondere band gehad”, aldus de politicus. Nederland wil de vriendschap met Israël voortzetten en wil Israël blijven steunen. “Nederland wil bijdragen aan het vredesproces en hoopt op een duurzame vrede.”

Asscher maakte duidelijk dat Israël ‘een onderdeel uitmaakt van de wereldgemeenschap’. Ook benadrukte hij dat de Nederlandse regering het lot van de Joodse gemeeschap tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit zal vergeten. “We moeten ervoor waken dat dit nooit meer gebeurt, waar ook ter wereld”, stelde de vice-premier. Uit de onafhankelijkheidsverklaring van Ben Gurion blijkt immers ook dat het verleden niet weggegooid wordt en dat Israël in vrede wil leven. Asscher: “Nederland zal daarbij helpen om de toekomst vorm te geven, die wat ons betreft verbonden is aan vooruitgang. We steunen een tweestatenoplossing en samenwerking tussen Joden en Arabieren.” Verder stelde hij zelf inspiratie te putten uit de Israëlische know how en het onderwijs van het land. Asscher wenst dat Israël, net als Nederland bij zijn 65ste geboortedag met het Plakkaat van Verlatinghe, ook een duurzaam vredesverdrag zal krijgen.

Asscher was niet de enige verrassing van de avond, die georganiseerd werd door CIA. De 11-jarige Nethanel Mordechai Elburg bracht het publiek in vervoering door met de wereldberoemde chazzan Yitzchak Meir Helfgot uit New York Oseh Shalom Bimromav te zingen. Beide zangers debuteerden in het Concertgebouw. Verder waren er optredens vn violiste Emmy Storms en musicalster Freek Bartels. Na afloop konden alle aanwezigen in de foyer genieten van kosjere hapjes en drankjes. Op de eerste verdieping had Young CIA een eigen feest met onder meer de bekende Joods-Nederlandse DJ Keyson [KR].

Categorie:

Home » Nieuws » Asscher: Nederland blijft achter Israël staan