Peres: ‘Geen spijt van de Oslo-akkoorden’

Peres
wiki

“Dankzij de Oslo-akkoorden is er nu een Palestijns vredeskamp”, zegt Peres in een interview met The Jerusalem Post. Hij gaf het interview in het kader van het 65-jarige bestaan van de staat Israël. Echter, hij wil ook kritisch naar zichzelf kijken. “Het is erg makkelijk om anderen de schul te geven van zaken. Erg patriottisch ook. Maar wij hebben ook fouten gemaakt.” Peres doelt op het vredesakkoord van Londen (1987) dat Israël destijds verwierp. “Als we dat hadden aangenomen, dan was er nu een heel ander Midden-Oosten geweest.”

In 1987 lag er een vredesvoorstel, dat achter de schermen was uitgewerkt tussen de Israëli’s en de Jordaniërs. Peres (destijds minister van Buitenlandse Zaken) en de toemalige Jordaanse koning Hoessein (r. 1952-1999) tekenden in het geheim in Londen een overeenkomst om een VN-vredesconferentie te organiseren voor een allesomvattende oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Echter, het idee strandde op het bureau van de toenmalige Yikzak Shamir. “Als we dat akkoord wel hadden laten doorgaan, dan zouden Israëli’s en Palestijnen zich nu hebben gericht op gezamelijke wetenschap-, onderwijs- en economieprojecten”, aldus Peres nu. “Koning Hoessein zou dan namens de Palestijnen spreken. Maar ja, in plaats van hem kregen we Arafat.”

Peres ontving in 1994 de Nobelprijs voor de vrede. Hij staat daar nog steeds voor. “Wij moeten het conflict beeindigen. Het is aan ons om de eerste stappen te nemen. Het is misschien romantisch om hard to get te spelen, maar politiek gezien erg onverstandig”, zegt het staatshoofd.

Categorie:

Home » Nieuws » Peres: ‘Geen spijt van de Oslo-akkoorden’