Australische verplegers weg na bedreigen Israëliërs
![](https://jonet.nl/wp-content/uploads/2025/02/Schermafbeelding-2025-02-13-om-01.12.23.jpg)
Een ziekenhuis in Australië heeft twee verpleegkundigen op staande voet ontslagen. Het gebeurde nadat een video was opgedoken waarin ze zeiden voortaan Israëlische patiënten te weigeren en zelfs te doden, zo meldt de Sydney Morning Herald in een bericht. De minister van Volksgezondheid van de staat New South Wales biedt excuses aan de Joodse gemeenschap aan en ook is er een petitie tegen hen opgezet.
Het voorval vond plaats in het Bankstown ziekenhuis in Sydney. De Israëlische videomaker Max Veifer was online in gesprek met medewerkers met een islamitische achtergrond. Zodra duidelijk is waar de interviewer vandaan komt, slaat de sfeer om. Een Afghaanse man in doktersjas zegt: “Ik zal heel eerlijk tegen je zijn. Ik ben zo boos dat je Israëliër bent. Uiteindelijk word je vermoord en ga je naar de hel.”
Veifer vraagt vervolgens aan de man en zijn vrouwelijke collega wat ze zouden doen als er een Israëli naar hun ziekenhuis zou komen. “Ik zal ze niet behandelen, ik zal ze vermoorden,” zei de vrouw. De man naast haar zegt: “U heeft geen idee hoeveel Israëliërs er naar dit ziekenhuis kwamen, en ik heb ze naar Jahannam [de hel, red] gestuurd.” Mogelijk doelde hij erop dat hij de Israëlische patiënten niet goed hielp waardoor ze stierven.
Ontsteltenis
De video werd geopenbaard en ging viraal. In Australië is de ontsteltenis groot. Ook de autoriteiten springen erop in. Premier Anthony Albanese zegt dat de video in Sydney ‘ziekmakend en beschamend’ is. Verantwoordelijk minister Ryan Park van Volksgezondheid van de staat New South Wales heeft een onderzoek ingesteld en zijn excuses aangeboden. De twee medewerkers zijn op staande voet ontslagen.
“Natuurlijk vindt er nu een onderzoeksproces plaats. Ik wil geen spatje, geen spatje licht achterlaten, zodat ze niet kunnen denken dat ze ooit nog voor New South Wales Health zullen werken,” zegt Park tegen The Guardian. Hij heeft zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aangeboden en wil hen verzekeren dat ‘de zorg die u in onze ziekenhuizen krijgt, eersteklas zal blijven’.
Haatzaaiende taal
Park: “Er is geen plaats in ons ziekenhuis- en zorgsysteem voor dit soort visies. Er is geen plaats voor dit soort perspectieven in onze samenleving, maar ziekenhuizen zijn anders, in die zin dat elke Australiër en elke inwoner van deze staat naar zijn plaatselijke ziekenhuis zou moeten kunnen gaan als hij zorg en aandacht nodig heeft, en hoogwaardige zorg zou moeten krijgen die veilig en effectief is.”
Park voegde eraan toe dat er sprake is van ‘problemen rondom haatzaaiende taal, walgelijk beledigend gedrag jegens mensen op basis van hun specifieke geloof, en uiteraard kunnen er, door het onderzoek, nog een aantal andere problemen zijn rond hun individuele verantwoordelijkheden als werknemers van NSW Health’. Het hoofd NSW Heath, de organisatie die verantwoordelijk is voor het ziekenhuis heeft een videoboodschap gemaakt.
‘Jammer’
De Afghaanse man heeft een advocaat in de hand genomen. Raadsman Mohamad Sakr stelt dat zijn cliënt oprecht zijn excuses heeft aangeboden aan de betreffende persoon en Joodse gemeenschap in den breedte. “Hij begrijpt wat er is gebeurd en hij probeert het goed te maken. Hij is nooit voor de rechtbank verschenen in verband met strafzaken. Hij is een persoon met een goed karakter. Het is jammer dat hij in een situatie als deze terecht is gekomen.”
Volgens de Sydney Morning Herald heet de Afghaan Nashar Radir en is hij als asielzoeker in Australië aanwezig. Hij spreet van ‘een grapje’. De familie van de ontslagen vrouw zegt tegen The Australian dat zij ‘geen vlieg kwaad zou doen’ en ‘geen gevaar vormt voor patiënten’. Ze is van plan om met een eigen verklaring te komen, aldus de familie, maar eerst zou zijn moeten bijkomen van de schok.
Petitie
In de Australische samenleving zijn velen geschokt van wat er in het ziekenhuis gebeurd is. Ook de Joodse gemeenschap veroordeelt de twee. Gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van antisemitisme. Veel Australiërs vinden het tweetal gerechtelijk moet worden aangepakt en ook wordt er opgeroepen tot uitzetting van de twee. Een online petitie is reeds tienduizenden keren ondertekend.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren