BDS-activisten maken van Ben Goerionpad het ‘Issa Amro fietspad’

Amstelveenz.nl

Beroering in Amstelveen, waar op vrijdagochtend een straatnaambord van het David Ben Goerionpad is overplakt met een bord met een Palestijnse naam. Dat werd gedaan door pro-Palestijnse activisten van DocP/BDS Nederland, zo meldt de lokale site Amstelveenz.nl. Het is onduidelijk of het straatnaambord inmiddels is verwijderd. DocP/BDS Nederland is onderdeel van de internationale anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). In Amstelveen wonen relatief veel Joodse Nederlanders die groot respect hebben voor David Ben Gurion, de stichter van de staat Israël. Inmiddels hebben pro-Israëlische activisten van Stand With Us het bordje verwijderd.

Het gebeurde allemaal op vrijdagochtend. Activisten van DocP/BDS Nederland gingen naar Amstelveen om het straatnaambord van het David Ben Goerionpad te overplakken met een bord ‘Issa Amro fietspad’, een Palestijnse activist uit Hebron. ‘Aanleiding voor de actie is een rechtszaak die Israël tegen de Palestijnse mensenrechtenverdediger uit Hebron Issa Amro heeft aangespannen, waarbij hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt’, aldus de club op zijn website.

Het David Ben Goerionpad ligt middenin Amstelveen, een gemeente waar relatief veel Joodse Nederlanders wonen. Velen van hen hebben eerbied voor Ben Gurion en waarderen het pad daarom zeer. Het fietspad ligt tussen Laan van de Helende Meesters en In de Wolken en werd in 2018 naar Ben Goerion vernoemd. Hij was de eerste premier en een van de grondleggers van de moderne staat Israël. Voor veel bewoners met een Joodse en Israëlische achtergrond heeft dit pad een speciale betekenis, onder meer vanwege hun band met Israël. In Joods Amstelveen zal deze actie van DocP/BDS Nederland door velen als een provocatie worden gezien.

BDS zegt met de actie ‘een voorvechter van apartheid door een voorvechter van mensenrechten te vervangen’. BDS beweert dat Israel een apartheidsstaat zou zijn, zoals het Zuid-Afrika van voor 1994, maar in werkelijkheid hebben Joden, Arabieren en andere groepen in Israël wel gelijke rechten. ‘Issa Amro is een van de oprichters van de Youth Against Settlements (YAS) -groep in Hebron’, aldus BDS. ‘Hij en zijn groep zetten zich in voor geweldloze actie tegen de illegale Israëlische nederzettingen in Hebron en de discriminerende beperkingen die de Israëlische autoriteiten in de stad aan de Palestijnen opleggen’.

Het is in Nederland verboden om straatnaamborden te overplakken. Niet de gemeente Amstelveen, maar pro-Israëlische activisten van de groep Stand With Us hebben het BDS-bordje inmiddels weggehaald. Mogelijk hebben burgers dit al gedaan of gaan ze dit nog doen. Het bordje hangt aan één kant van het straatnaambord. DocP kwam als groep in het nieuws door het beplakken van andere dingen, zoals wijnflessen en andere supermarkproducten uit Israël. Dat gebeurde tijdens de etikettendiscussie over producten uit Israël die in betwist gebied zijn gemaakt.

BDS is een wereldwijde beweging die zich tegen Israël richt. Volgens de beweging zou Israël een apartheidsstaat zijn. Ook wordt Israël binnen BDS vergeleken met nazi-Duitsland. De beweging maakt zich volgens de internationale antisemitismedefinitie systematisch schuldig aan antisemitisme, door Israël op een dergelijke manier te benaderen. Een goed voorbeeld is BDS-aanhanger Roger Waters, die tijdens zijn popconcerten een anti-Israëlische boodschap heeft en een groot opblaasvarken met hakenkruis en davidster boven het publiek liet zweven.

Lees ook:
Supermarkt onder vuur om ‘Israël hoekje’

Het filiaal van supermarktketen Jumbo in Krimpen aan den IJssel ligt onder vuur, omdat het een hoekje heeft ingericht met Israëlische producten. Nadat dit bekend was geworden, kreeg de filiaalhouder er van langs van pro-Palestijnse activisten die hem erop wezen dat de producten etiketten moeten hebben, omdat ze uit ‘bezet gebied’ zouden komen. Ook zou hij zijn platgebeld door de media. Hij stelt echter dat hij zich niet wil mengen in een politieke discussie.


Categorie:

Home » Nieuws » BDS-activisten maken van Ben Goerionpad het ‘Issa Amro fietspad’