‘België moet meedoen met Frans vredesvoorstel’

Frankrijk, vlag
WorldAtlas

‘België moet zich scharen achter het Franse initiatief om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen weer op de rails te krijgen’. Dit hebben Belgische parlementsleden gezegd na hun werkbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, aldus de Vlaamse krant HLN. Het bezoek vond afgelopen week plaats. De oproep komt van de parlementariërs die lid zijn van de Belgisch-Palestijnse afdeling van de Interparlementaire Unie. Ze gingen niet in op een erkenning van een Palestijnse staat door België.

Het gaat om volksvertegenwoordigers uit de grote politieke partijen van links tot rechts in het Belgische politieke spectrum. Uit hun verklaring: ‘Vandaag zijn alle ogen gericht op Syrië en is een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict naar de achtergrond verdwenen. Nochtans is de urgentie groot. Door zijn kolonisatiepolitiek te versterken, “perforeert” Israël de toekomstige Palestijnse staat. Binnenkort zal de tweestatenoplossing daardoor onmogelijk zijn op het terrein!’ Volgens de parlementariërs zijn de mensenrechten er in Israël slecht aan toe.

Het is opvallend dat het om een Kamerbrede oproep gaat. Wel valt al langer op dat België  sneller de Palestijnse kaart trekt dan de Israëlische waar het gaat om het conflict tussen de twee. Zo zinspeelt de regering om een Palestijnse staat te erkennen. Eind januari kondigde Frankrijk aan voor de zomer een internationale conferentie te willen ‘herlanceren’ om de tweestatenoplossing voor elkaar te krijgen. Zo niet, dan dreigen de Fransen om de Palestijnse staat te erkennen. De reacties op het Franse vredesinitiatief waren lauw, zowel van Israëlische als van Palestijnse kant.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt het een curieus plan, zo liet hij in februari weten. Hij noemde het vreemd dat de Fransen nu al zeggen een Palestijnse staat te erkennen op het moment dat een vredesconferentie geen succes boekt en zonder te weten of een dergelijke staat niet de ‘zoveelste dictatuur in de regio’ wordt. Ook vroeg hij zich af of Frankrijk heeft nagedacht over of de Palestijnen er werkelijk op uit zijn het conflict te beëindigen en Israel als zodanig te erkennen. Verder wilde hij van de Fransen weten hoe het land denkt te voorkomen dat Islamitische Staat (IS) in de Palestijnse staat binnenkomt nadat Israël zich uit die gebieden zou hebben teruggetrokken.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » ‘België moet meedoen met Frans vredesvoorstel’