Belgisch parlement stemt over erkenning onafhankelijke Palestijnse staat

Federaal parlement Brussel (foto: K. Rijken)

Het federaal parlement van België stemt vandaag over de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat en voor mogelijke maatregelen tegen Israël als het na 1 juli de annexatie van de Jordaanvallei doorzet. Het is nog niet duidelijk of de voorstellen een meerderheid krijgen, maar omdat er momenteel geen meerderheidsregering is, is de kans wel groter dat ze worden aangenomen. In mei sprak de Israëlische ambassadeur in bij de commissie Buitenlandse Betrekkingen en op 10 juni gaf die commissie groen licht voor bespreking en stemming in de plenaire vergadering van vandaag.

Links voorstel
De resolutie die de Belgische regering dwingt om een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen is ingediend door de Parti Socialiste (PS) ofwel de Franstalige sociaaldemocraten en dat mede is ondertekend door Ecolo-Groen. PS-Kamerlid Malik Ben Achour is een van de mede-indieners van het voorstel. In 2015 werd een dergelijke resolutie al vergeefs in stemming gebracht. De tekst die nu ter stemming voor ligt lijkt volgens Ben Achour sterk op die van vier jaar geleden. “Op één nuance na. De erkenning ging toen gepaard met voorwaarden die de erkenning de facto onhaalbaar maakte. De tekst die vandaag werd goedgekeurd schrapt al die voorwaarden,” aldus het Kamerlid in Het Nieuwsblad.

De Belgische regering wordt vandaag gevraagd om ‘de Staat Palestina officieel te erkennen naast de Staat Israël en die erkenning te beschouwen als een bijdrage van België aan de tweestatenoplossing met democratische en onafhankelijke Staten die het recht hebben in vrede en veiligheid te leven met wederzijds erkende, aanvaarde en gerespecteerde grenzen’. Verder komt een resolutie van Ecolo-Groen ter stemming die oproept tot ‘tegenmaatregelen’ tegen Israël als het de Jordaanvallei op de betwiste West Bank overneemt. Mogelijk gaat België dan Luxemburg achterna, dat al langer pleit voor maatregelen door de EU bij een annexatie.

BDS in het spel
Een van de indieners van de resoluties is parlementslid Simon Moutquin (Ecolo-Groen), die zeer actief is in de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Hoewel als politicus onbekend is hij wel de co-secretaris was van de Belgische BDS-afdeling. De beweging noemt Israël en apartheidstaat en wil daarom boycots, desinvesteren en sancties tegen het land. Dat gaat vaak gepaard met antisemitische leuzen en complottheorieën. Mede daardoor is BDS in Duitsland en Oostenrijk al wettelijk in de ban gedaan, maar in België wordt de beweging vanwege de vrijheid van meningsuiting wel getolereerd – net als in Nederland.

Vurig betoog
In mei werd in de Belgische Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen gesproken over beide voorstellen. Ambassadeur Emmanuel Nahshon hield toen een vurig betoog om niet in het frame van de Palestijnse propaganda te trappen. Hij hield ook een gepassioneerd betoog over over de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen. Veel vragen van Kamerleden aan hem waren vooringenomen. Nahshon wist alles te weerleggen door te hameren op de feiten en te laten zien dat de politici worden gegijzeld door onrealistische gedachten. Hier een korte samenvatting van zijn bijdrage, onderaan dit artikel staat de hele bijdrage:


De organisatie Belgische Vrienden van Israël (BFOI) stuurde Kamerleden een brief met informatie die onder hen mogelijk nog onbekend was. ‘Volgens BFOI-secretaris generaal Nigel Goodrich stappen de parlementsleden wel erg gemakkelijk mee in een propagandaverhaal waarbij Israël gebieden zou “annexeren”. En vermits er geen sprake is van enige juridische basis om gewag te maken van een annexatie is het nog maar de vraag of de voorgestelde resolutie geen slag in het water is’, aldus het Vlaams-Joodse magazine Joods Actueel. BFOI is voor een dialoog en is pro-Israëlisch, pro-Palestijns en voor vrede. De club doet zijn best om meer bewustwording over de haken en ogen van het conflict en pleit in Israël voor verzoening.

Krappe meerderheid
Ondanks het betoog van ambassadeur Nahshon en de BFOI-brief werd op 10 juni toch een krappe meerderheid gevonden om beide resoluties in de plenaire vergadering van vandaag ter stemming te brengen. De tekst kreeg acht stemmen voor van PS, Ecolo-Groen, SP.A en PVDA en zeven stemmen tegen van N-VA, MR, CD&V, Open VLD en Vlaams Belang. Echter, in de commissie is het aantal stemmers gelijk. De rechtse partijen die tegen stemden, hebben in het hele parlement samen een meerderheid. Maar dan is er nog het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang, dat de ‘democratische partijen’ gebiedt nooit samen te werken met die partij. De N-VA negeert het cordon, maar de christendemocratische CD&V, en liberale partijen Open VLD en de MR houden zich er wel aan. De stemming kan dus nog spannend worden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Belgisch parlement stemt over erkenning onafhankelijke Palestijnse staat