Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Belgische ambassadeur op matje geroepen door Israël

Omdat de Belgische premier Charles Michel, op driedaags bezoek in Israël, vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisaties B’tselem en Breaking the Silence heeft ontmoet, krijgt de Belgische ambassadeur een officiële berisping van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ontmoeting van Michel en Belgische parlementsleden met B’tselem en Breaking the Silence vond plaats een dag nadat premier Netanyahu gesproken had met Michel en druk op hem had uitgeoefend om de Belgische steun aan beide organisaties te stoppen.

Bij het gesprek waren de oprichter van Breaking the Silence, Yehuda Shaul en Hagai El-Ad, de directeur van B’tselem, aanwezig. Breaking the Silence is een organisatie van voormalige soldaten uit het Israëlische leger die de dagelijkse realiteit van het leven op de Westelijke Jordaanoever onder de aandacht van het Israëlische publiek willen brengen. B’tselem is een reeds lang bestaande mensenrechtenorganisatie. Beide groepen ontvangen financiële steun van Europese landen, waaronder België.

Het doel van de ontmoeting was om informatie te krijgen over de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Na het gesprek ging Michel op weg voor een bezoek een Jericho en Ramallah, zoals van tevoren afgesproken met de Israëlische regering.

Een woordvoerder voor premier Netanyahu uitte zware kritiek op de bijeenkomst van de Belgische premier met leiders van B’tselem en Breaking the Silence: “De Belgische regering moet beslissen of hij van koers wil veranderen of wil doorgaan met anti-Israëlisch beleid.”

Netanyahu is bezig een wet voor te bereiden om donaties vanuit het buitenland aan mensenrechtenorganisaties als B’tselem te verbieden. De wet zal geen betrekking hebben op organisaties van kolonisten. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X