Belgische Kamer: maatregelen tegen Israël bij annexatie Jordaanvallei
Een meerderheid in het Belgische parlement heeft een resolutie aangenomen die de regering oproept om ‘een lijst met tegenmaatregelen’ op te stellen indien Israël de Jordaanvallei inneemt. Gedoeld wordt op Belgische of Europese sancties tegen het land. Het is nu aan de regering van premier Sophie Wilmes om met een lijst met mogelijke sancties te komen. De aangenomen resolutie is een overwinning voor Ecolo-Groen en de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Een andere motie voor het erkennen van een Palestijnse staat haalde het niet.
‘Er verandert weinig’
Tijdens het parlementsdebat waren er voor en tegenstanders van maatregelen tegen Israël als dat land de Jordaanvallei op de betwiste West Bank inneemt. Peter de Roover (N-VA) stelde dat de annexatie het weinig uit zal maken omdat er de factor weinig verandert aan de situatie die er nu al is. “Wel zou het de bereidheid tot een compromis tussen Palestijnen en Israëli’s bemoeilijken, de krijtlijnen van de VN aantasten en de onderhandelingsbasis van de Palestijnen verder verzwakken. Op diplomatiek, politiek en geopolitiek vlak zal het dus wel een verschil maken,” aldus De Roover.
Christendemocraten voor
Verder vond De Roover de terminologie in de doelstelling en middelen te vaag voor een brede meerderheid. “Bovendien is timing noch proportionaliteit voldoende duidelijk geformuleerd.” De christendemocraten steunden het voorstel van Ecolo-Groen echter wel, waardoor er toch een ruime meerderheid voor stemde. “We moeten een signaal geven dat dit een brug te ver is,” zei CD&V-Kamerlid Els van Hoof. “Voor de CD&V-fractie is het duidelijk dat een unilaterale annexatie een zware schending zou zijn van het internationale recht. Israël verlaat hiermee het pad van de multilaterale dialoog en de tweestatenoplossing. Ze zou nefast zijn voor de veiligheid en stabiliteit in de regio.”
Strafmaatregelen
Met de 101 stemmen voor en 39 onthoudingen werd de resolutie door het parlement aangenomen. De Belgische regering zal nu met een lijst aan mogelijke strafmaatregelen tegen Israël komen. Ecolo-Groen-Kamerlid en indiener Simon Moutquin had zijn voorstel vooral op het internationaal recht gebaseerd, waardoor hij bepaalde rechtse partijen mee kreeg. “Dit is geen strijd tegen de ene kant tegen de andere,” zei Moutquin tegen de Franstalige zender RTBF. “Het is een kwestie van het verdedigen van het internationaal recht. Er moet geen gelijke afstand worden gerespecteerd in deze strijd.” Voor hem heeft de resolutie twee doelstellingen. “Stuur enerzijds een bericht naar de Israëlische regering. Ga die rode lijn niet over, maar geef aan de andere kant wat hoop aan de Palestijnen die al decennia onrecht hebben geleden.”
Palestina erkennen
In een andere resolutie van de PS werd de regering verzocht ‘de staat Palestina samen met de staat Israël formeel te erkennen’. In een resolutie uit 2015 werd België opgeroepen deze stap ‘op het juiste moment in te zetten’. In mei vond een meerderheid van de commissie Buitenlandse Betrekkingen dat met de op handen zijn de inname van de Jordaanvallei dat moment is aangebroken. Omdat de liberale Franstalige Mouvement Reformateur (MR) donderdag op het laatste moment amendementen indiende, werd het voorstel aangehouden. Het zal eerst weer besproken worden in de commissie, waarna het komende donderdag alsnog besproken wordt en ter stemming komt.
Lees ook:
Linkse Belgische voorstellen tegen beleid Israël
De Israëlische ambassadeur in België heeft met man en macht geprobeerd om te voorkomen dat voorstellen van de partijen PS en Ecolo-Groen in het Belgische parlement worden aangenomen. Onder meer een erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat kan groen licht krijgen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren