Belgische premier De Croo: Joodse instellingen krijgen extra beveiling

De Croo (video Nieuwsblad)

“We gaan in dit land zeer kort op de bal spelen. Er kan geen enkele tolerantie zijn voor geweld en voor het oproepen tot haat,” zei premier Alexander De Croo (OpenVLD) van België donderdag. Hij heeft beloofd dat alle Joodse instellingen in het land extra beveiliging krijgen. Dat gebeurde na een gesprek met twaalf Joodse organisaties.

Wetstraat

De ontmoeting vond plaats in het kantoor van De Croo, Wetstraat 14, in Brussel. De Joodse organisaties vroegen de federale overheid om hun instellingen, zoals scholen en synagogen, beter te beveiligen. Ze krijgen nu gehoor: er komt meer beveiliging vanuit federaal vlak. “Wij volgen de situatie al van bij het begin van zeer nabij op. Plaatsen die belangrijk zijn voor de Joodse gemeenschap worden nu al extra beveiligd en we drijven die beveiliging nog op. Er kan in dit land geen enkele tolerantie zijn voor dit land, voor het verheerlijken van geweld of voor het oproepen tot haat,” aldus De Croo.

Twee Joden aangevallen

Dinsdagavond zijn in België twee Joodse burgers aangevallen, zo bevestigde minister Vincent van Quickenborne (OpenVLD) van Justitie. Hij zegt dat politie en justitie er alles aan gaan doen om de daders via bewakingscamera-beelden op te snorren. Minister Annelies Verlinden (CD&V) kon melden dat zich momenteel nog 13.000 Belgen in Israël bevinden. België gaat proberen een luchtbrug op te zetten voor wie naar huis wil. Het is nog onduidelijk hoe en wanneer die op gang zal komen.

Tegenstellingen

In het Belgische en Vlaamse parlement werd gedebatteerd over de oorlog in Israël. In tegenstelling tot in Nederland zijn de tegenstellingen veel groter over de vraag of Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen. De sociaaldemocraten en groenen (beiden zitten in de regering) zijn kritisch op Israël, evenals de extreemlinkse PVDA-PTB. Er tekent zich een duidelijke scheiding tussen linkse en rechtse partijen af, die eveneens te zien is in de gelederen van de federale Vivaldi-regering.

‘Laffe terreur’

“Ik wil in naam van ons land onze steun uitspreken aan de mensen in Israël,” zei premier De Croo. “Dit soort van blinde en laffe terreur maakt elk perspectief tot vrede en veiligheid in de hele regio onmogelijk. Geweld kan nooit een oplossing zijn. Ons land wil een partner zijn om tot vrede te komen voor iedereen die daar woont, leeft en een toekomst wil uitbouwen.” Minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking sprak haar steun uit voor zowel Israël als de Palestijnen.

Kritiek van linkse partners

De Croo kreeg kritiek van Groen-voorman Wouter De Vriendt, die zei: Onze gedachten zijn niet enkel bij de slachtoffers in Israël, maar ook die in Gaza. De reactie van Israël is af te keuren. U had die boodschap ook moeten geven, meneer de premier.” De Franstalige sociaaldemocraten (PS) vielen De Vriendt bij. “We moeten ook de aanvallen op de Palestijnse burgers duidelijk veroordelen. Daarnaast is de enige juiste weg om te bewandelen die van het internationale recht”, aldus fractieleider Ahmed Laaouej.  

Op de rem

Na de kritiek van zijn linkse coalitiepartners bond De Croo enigszins in. “Ik hoop dat de komende dagen het respect voor het internationaal humanitair recht mag primeren. Dat het respect voor mensenlevens mag primeren en dat het geweld zo snel mogelijk stopt”, antwoordde de premier. Hij sprak niet wederom expliciet zijn steun uit voor Israël, maar ook niet de Palestijnen. Zo lijkt hij de vrede te willen bewaren in Vivaldi, waarin vier politieke families een coalitie vormen – liberalen, sociaaldemocraten, groenen en christendemocraten.

De Wever

In Antwerpen sprak burgemeester Bart de Wever (N-VA) eerder zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël uit. Omdat hij ook partijleider is van de N-VA, de grootste oppositiepartij op federaal niveau, nam hij daarmee stelling voor zijn hele partij. Ook het Vlaams-nationalistische Vlaams Belang steunt Israël voluit. De Wever kreeg in zijn stad kritiek van de christendemocratische CD&V, die zei dat hij voorzichtiger had moeten zijn. Bepaalde volksdelen in de stad zouden boos kunnen worden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische premier De Croo: Joodse instellingen krijgen extra beveiling