De Wever: er is maar één kant om te kiezen en dat is Israël

Bart de Wever, herdenking Israël 2023 (X)

Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen heeft op straat een solidariteitsbijeenkomst georganiseerd voor Israël. In een krachtige toespraak stelde hij dat ‘er vandaag maar een kant is om te kiezen, die van het licht, van Israël’. Hij werd omringd door honderd voornamelijk Joodse Antwerpenaren. De houding van de burgemeester is goed ontvangen. Ook hangt de Israëlische vlag halfstok.

Het Steen

De Wever sprak bij Het Steen, op een van de kaaien bij de Schelde. “Men kan over het Midden-Oosten van mening verschillen, over Israël en Palestina, dat is legitiem. Maar men kan niet van mening verschillen over terrorisme, dat moet je ondubbelzinnig afwijzen. Er is maar één kant die je vandaag over dat soort daden kan kiezen en dat is de kant van Israël, van de democratie en van het licht. Er is geen andere kant wat mij betreft,” aldus de politicus.

Lange arm van Hamas

Het gaat om de kant ‘tegen de krachten van tirannie, tegen de krachten de duisternis’, aldus De Wever, die benadrukte dat deze krachten sterk zijn. Hij sprak van de lange arm van Teheran, Hezbollah en Hamas ‘die tot in de straten van Europa reikt’. Nu moeten we verenigd staan. “Elke democraat, iedereen die nu de kant kiest van het licht, moet nu aan onze zijde staan, ondubbelzinnig. Dit is een moment om de rangen te sluiten, de ogen te openen.” Hij beloofde waakzaam te zijn en dat de gemeente en politie samen met verschillende organisaties zullen opstaan.

Het licht

Later zei De Wever tegen de VRT dat hij voor zijn burgers opkomt. “We hebben natuurlijk een grote Joodse gemeenschap in Antwerpen die verbonden is met Israël, de enige Joodse staat van de wereld, de enige democratie van het Midden-Oosten,” zegt hij. “Als je de beelden ziet binnenkomen van die slachtpartijen op vrouwen en op kinderen. Je weet dat de bezorgdheid en angst voor Hamas tot in Europa leeft. Dan moet je een moment van verbondenheid organiseren en zeggen: wij staan aan de kant van de democratie en van het licht, allemaal samen.”

Kritiek

De Wever: “Zij zullen deze strijd niet winnen, want aan het einde van de rit winnen wij, de krachten van het licht. Altijd. Samen.” Na de speech volgde een minuut stilte voor de slachtoffers. Ook was de Israëlische vlag al halfstok gegaan. En er werden bloemen neergelegd. Op Twitter, tegenwoordig X, stelde directeur Els Hertogen van 11.11.11, de koepel van ‘internationale solidariteit’, dat De Wever polariserend bezig is geweest.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » De Wever: er is maar één kant om te kiezen en dat is Israël