Nijmeegse Joden, moslims en christenen tekenen ‘vredesverklaring’

De Grote Markt in Nijmegen (Flickr, grotevriendelijkereus)

Joden, moslims en christenen in Nijmegen hebben een ‘vredesverklaring’ ondertekend. Dat deden ze omdat de oorlog tussen Israël en Hamas voor emoties en spanningen tussen groepen kan zorgen. In 2014 werd ook al zo’n verklaring getekend. Opnieuw zal dat gebeuren in Museumpark Oriëntalis.

Tegen geweld

In het document spreken de ondertekenaars zich uit tegen geweld in naam van religie. Nergens in hun heilige boeken wordt opgeroepen tot geweld, maar juist om vreedzaam en respectvol samenleven, zo menen ze. ‘De sleutel daartoe is open en nieuwsgierig zijn naar anderen en elkaar aanspreken op snelle oordelen en onverdraagzaamheid. Zo kunnen we tegengaan dat conflicten elders in de wereld overslaan naar Nijmegen’.

Spanningen

De diverse geloofsgroepen in Nijmegen merken dat de oorlog tot spanningen leidt in de stad, aldus De Gelderlander. Moslims worden aangekeken op het geweld van Hamas dat Israël is uitgevoerd in naam van de islam. Er wordt ook een gezamenlijke verklaring tegen geweld opgesteld. De tekst van de huidige verklaring is nagenoeg dezelfde als die uit 2014, toen er ook oorlog was tussen Hamas en Israël.

Joods Nijmegen

“We hebben het advies gekregen om ons low profile op te stellen. Het zijn moeilijke tijden, mensen zijn sterk emotioneel. Juist op deze momenten moeten we laten zien dat we respect voor elkaar hebben,” zegt voorzitter Eldan Santcroos van de NIG Nijmegen tegen de krant. Initiatiefnemer en christen Louis de Mast zegt: “Nijmegen is een kalme, tolerante stad, maar dat wil niet zeggen dat hier niets kan gebeuren. We moeten met een teken komen. Dat je wél vreedzaam kunt samenleven. Een teken van vrede.”

Oriëntalis

Op woensdag komen vertegenwoordigers van moslimorganisaties, de Joodse gemeenschap en christelijke instellingen bij elkaar in Museumpark Oriëntalis, het park dat ooit ‘De Heilige Land Stichting’ heette. Daar zullen ze net als in de zomer van 2014 de ‘vredesverklaring’ ondertekenen. Mogelijk neemt het spanningen weg in de Keizerstad.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Nijmeegse Joden, moslims en christenen tekenen ‘vredesverklaring’