Postume Yad Vashem-uitreiking in nieuwe tijden van oorlog

Yad Vashem-uitreiking Amersfoort, (foto: Israëlische ambassade Den Haag)

In het Nationaal Monument Kamp Amersfoort vond op woensdag een indrukwekkende ceremonie plaats om de daden postuum te eren van twee echtparen: Albertus en Petronella van Oene-De Geest en Dirk en Gijsberta van Garderen-Van Egdom. Adjunct-ambassadeur Yaron Wax van Israël reikte hen de Yad Vashem onderscheiding uit. Hij stond ook stil bij de terreuraanval van Hamas in Israël.

Broers aanwezig

Beide echtparen zetten in de Sjoa hun leven op het spel om Joden te redden. Dankzij hun heldendaden konden de Joodse broers Rolf en Nico Kamp de Tweede Wereldoorlog overleven. Zij waren vandaag aanwezig bij de ceremonie. “We zijn hier samengekomen om buitengewone mensen te eren wiens moed en kracht ons allen de weg van moraliteit en menselijke waardigheid hebben getoond, tijdens een van de donkerste uren in de menselijke geschiedenis,” zei Wax tegen de aanwezigen.

Donkerste uren

“Deze ceremonie vindt plaats tijdens een van de donkerste uren in de geschiedenis van de staat Israël, dat de enige veilige haven is voor alle Joden over de hele wereld,” aldus Wax in Amersfoort. “De Joodse staat Israël verkeert in een staat van oorlog, na de aanval door de moorddadige Hamas-terreurorganisatie. Niet sinds de Holocaust zijn er op één dag zoveel Joden gedood. De onvoorstelbare cijfers staan momenteel op meer dan twaalfhonderd vermoorde mensen, 2.700 gewonden en meer dan 150 ontvoerden.”

Bloedbad

Wax refereerde aan het bloedbad dat zaterdag plaatsvond nadat ongeveer 1.500 Hamas-terroristen een inval deden in Israël. Onschuldige Israëlische burgers werden zonder pardon vermoord of ontvoerd naar de Gazastrook. “De beelden herinneren ons aan verschrikkelijke wreedheden die we de afgelopen jaren hebben gezien door ISIS, en aan scènes die het Joodse volk niet heeft gezien sinds de ergste genocide in de menselijke geschiedenis, gepleegd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog,” aldus Wax.

Ceremonie toch houden

De Israëlische diplomaat benadrukte dat het in deze moeilijke tijd het belangrijk is om deze ceremonie toch te houden. “We zijn hier samengekomen om buitengewone mensen te eren wiens moed en kracht ons allen de weg van moraliteit en menselijke waardigheid hebben getoond, tijdens een van de donkerste uren in de menselijke geschiedenis.” De adjunct-ambassadeur overhandigde de Yad Vashem- onderscheiding aan de nabestaanden van beide echtparen, die nu postuum behoren tot de Rechtvaardigen onder de Volkeren.

Andere sprekers

Andere sprekers in Amersfoort waren voorzitter David Simon van de stichting Vrienden van Yad Vashem directeur Micha Bruinvels van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en burgemeester van Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort. In Kamp Amersfoort werden in de bange jaren ’40-’45 tegenstanders van de bezetter opgesloten en mishandeld. Ook waren er veel Joden geïnterneerd.

Over Yad Vashem

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Postuum

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische overheidsinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch parlement). Het doel van de organisatie is het herdenken van de zes miljoen Joden, die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s en hun handlangers werden vermoord en het eren van niet-Joden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Duizenden mensen hebben de onderscheiding ontvangen. Tegenwoordig wordt hij vaker postuum uitgereikt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Postume Yad Vashem-uitreiking in nieuwe tijden van oorlog