Synagoge Tilburg: meer dreiging door oorlog Hamas-Israël

De sjoel van Tilburg (foto: Fnorp, wikipedia commons)

De synagoge in Tilburg luidt de noodklok: sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël zijn er signalen van dreiging binnengekomen. “Er zijn heel veel aanwijzingen dat er mensen zijn die een aanslag willen plegen op synagogen,” zegt voorzitter Marc Daniël Ben Avi tegen Omroep Brabant. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt waakzaam te zijn en heeft een brief naar burgemeesters gestuurd. 

Geen KMAR in Mediene

Ben Avi geeft in een gesprek met de omroep aan dat er ‘al heel veel dreigementen’ zijn. “We kunnen daar vanwege de veiligheid niet veel over zeggen.” Bij de politie heeft hij aangedrongen op extra beveiliging. In tegenstelling tot de Joodse instellingen in de grote steden worden die in de Mediene niet bewaakt door de Koninklijke Marechaussee (KMAR). Daar zijn Joden aangewezen op de lokale politie. Ben Avi verwacht geen georganiseerde aanvallen op de sjoel, maar is alert op terroristen die alleen handelen.

Lone wolfs

Los van het gevaar van zogeheten lone wolfs zegt Ben Avi: “We krijgen te maken met antisemitisme en copy-paste gedrag.” De liberale synagoge laat zich niet onderdrukken door wie dan ook. “Wel kunnen we onze agenda niet meer openbaar zetten, we moeten bijna ondergronds onze activiteiten gaan doen vanwege onze veiligheid.” Volgens de voorzitter moeten ze uitkijken en scherp blijven. “We kunnen nu niet gastvrij zijn en we zullen de toegang tot de synagogen moeten aanscherpen.”

Eerst ‘bekijken’

Omroep Brabant deed navraag bij de Tilburgse politie. Die geeft aan dat sjoelgangers zich al enkele weken niet veilig voelden op straat voor en na een dienst. Er is daarom meer cameratoezicht gekomen. “We gaan nu bekijken wat we nog extra kunnen doen. De NCTV heeft een brief naar burgemeesters gestuurd met de vraag om extra veiligheidsmaatregelen te nemen rondom synagogen,” aldus een woordvoerder van de politie. Ook in Breda en Eindhoven staan sjoels.

Categorie:

Home » Nieuws » Synagoge Tilburg: meer dreiging door oorlog Hamas-Israël