Rotterdam, Utrecht en Den Haag hangen Israëlische vlag niet uit, Amsterdam wel

Het Noordereiland, gelegen achter de Erasmusbrug in Rotterdam (Joop van Houdt - https://beeldbank.rws.nl)

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil geen Israëlische vlag uithangen op het stadhuis. Hij heeft een verzoek daartoe afgewezen. Na de aardbevingen in Turkije (februari) en Marokko (vorige maand), en de Russische inval in Oekraïne werden de vlaggen van die landen wel uitgehangen. De gemeente Amsterdam zal de vlag wel uithangen. Ook zal de vlag maandag op het Binnenhof wapperen, maar niet op het Haagse stadhuis.

Leefbaar

Nadat honderden Hamas-terroristen vanuit de Gazastrook Israël waren binnengevallen en een bloedbad aanrichtten, riep onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Nederlandse gemeenten op om solidariteit te tonen door de Israëlische vlag uit te hangen. In Rotterdam verzocht de raadsfractie van Leefbaar Rotterdam hetzelfde aan Aboutaleb. ‘Uit teken van solidariteit met de Joodse gemeenschap en de staat Israël. De beelden van chaos, ontvoering en moord door Hamas in Israël zijn verschrikkelijk en misselijkmakend’, stelt de partij.

‘Conflict dat gaande is’

Hoewel de Nederlandse verontwaardiging over de gebeurtenissen in Israël breed wordt gedragen, zowel onder de mensen als in de Haagse politiek, weigert de burgervader van de Maasstad de Israëlische vlag uit te hangen. “Het betreft een internationaal gewapend conflict dat al decennia gaande is,” zegt zijn woordvoerder tegen het AD. “Het bloedvergieten van onschuldige burgers schokt ons elke keer weer. Namens alle burgers van Nederland heeft de minister-president gisteren een reactie gegeven.”

Palestijnse vlag

In Rotterdam reden toeterende mensen met Palestijnse vlaggen rond. En op de Boompjes heeft iemand de vlag van Israël verwijderd van de vlaggenparade. ‘Des te meer reden om uit respect voor de gruweldaden die momenteel in Israël plaats vinden en het gore lef te hebben om deze vlag te onteren op ons stadhuis in Rotterdam de Israëlische vlag te hijsen!’, schreef ze raadslid Caroline Aafjes (Leefbaar Rotterdam) op X, voorheen Twitter.

Van Zanen ook niet

Niet alleen de Rotterdamse burgemeester weigert de vlag uit te hangen. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag ziet er vanaf omdat ‘nog veel onduidelijk is’. Eerder verzochten Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de VVD, het CDA, de PVV en ChristenUnie in de gemeenteraad hem dit wel te doen. Volgens weblog GeenStijl zou Van Zanen het ministerie van Buitenlandse Zaken om advies hebben gevraagd en zou die het hebben afgeraden.

Utrechtse vlag

In plaats van de Israëlische vlag uit te hangen op het stadhuis zal op maandag de vlag van de stad Utrecht halfstok hangen. Dat heeft PvdA-burgemeester Sharon Dijksma bekendgemaakt op Twitter, thans X. Dat gebeurt ‘voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij het hevige geweld afgelopen weekend. Onze gedachten gaan uit naar Utrechters met naasten in de getroffen gebieden’. Op haar besluit krijgt Dijksma felle kritiek. Volgens de critici zou zij zwichten voor anti-Israëlische sentimenten in de Domstad. De burgemeester reageerde daar zondag niet op.

Amsterdam wel

In Amsterdam bleef het angstvallig stil. Daar kwam GroenLinks-burgemeester Femke Halsema met een verklaring op Instagram. ‘Ik kan me voorstellen dat veel Amsterdammers met familie en vrienden in Israël zich grote zorgen maken. Ik wens hen veel sterkte’, zo wordt op haar Instagram geschreven. Achter de schermen zou met Halsema worden gepraat om de vlag toch nog uit te hangen. Op zondagmiddag maakte de gemeente bekend dat op maandag de Israëlische vlag op de Stopera gehesen wordt. Dit doet Halsema na vragen hierover uit de gemeenteraad van JA21 en de VVD.

New York, Berlijn

Over de grens zijn er juist allerlei tekenen van solidariteit van lokale overheden met Israël. In Berlijn werd de Brandenburger Tor op zaterdagavond verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag en met blauwe davidsterren. In New York kleurde het Empire State Building blauw en wit, een teken van steun aan de Staat Israël. Het is in de westerse wereld gebruikelijk geworden dat overheden vlaggen van bevriende naties uithangen of tonen uit solidariteit uit rampen, oorlog of onheil die deze landen overkomt.

Binnenhof

Waar lokale overheden niets doen, is demissionair premier Mark Rutte (VVD) duidelijker. Op maandag zal de Israëlische vlag wapperen op het Binnenhof uit solidariteit met Israël, zo maakte hij zondagmiddag bekend. Het hijsen van de vlag noemt Rutte ‘een steunbetuiging aan Israël in deze barre tijden’, aldus De Telegraaf. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat er géén landelijke vlaginstructie geldt. Een woordvoerder: “Het staat een ieder vrij om hierin zijn of haar eigen afweging te maken.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Rotterdam, Utrecht en Den Haag hangen Israëlische vlag niet uit, Amsterdam wel