Warme solidariteitsbijeenkomst voor Israël: ‘Am Yisrael Chai’

JCC solidariteitsbijeenkomst 2023 (foto: K. Rijken)

In het Joods Cultureel Centrum (JCC) in Amsterdam is op zondagavond de solidariteitsbijeenkomst ‘Samen voor Israël’ gehouden. De reden was de oorlog die Hamas en Israël momenteel uitvechten. De zaal waren honderden mensen aanwezig. Speciale gast was Modi Ephraim, de ambassadeur van Israël in Nederland. Er waren veel staande ovaties voor de sprekers en Am Yisrael Chai – Israël zal leven – klonk veelvuldig.

Stilte voor slachtoffers

Ephraim sprak van ‘een oorlog tegen Israël’ en vatte nogmaals samen wat er in Israël sinds zaterdag is gebeurd. “Het aantal Israëlische dodelijke slachtoffers ligt nu op meer dan zevenhonderd.” Er was een moment van stilte, waarna de diplomaat verder sprak. “Honderden onschuldige mensen, die een festival aan het vieren waren of met elkaar thuis zaten, werden in koele bloede afgeslacht.”

Golda

Een paar weken geleden was er nog een Joodse premiere van de film ‘Golda’, zei Ephraim. De film gaat over de Jom Kipoer-oorlog, die erg doet herinneren aan de situatie nu. Hij stelde dat we in de komende weken gaan zien dat er in Gaza veel slachtoffers gaan vallen vanwege Hamas, dat de burgers van Gaza als menselijk schild zal gebruiken. “En dan is er nog de steun van Iran. Maar hoe dan ook: Israël zal zegevieren.”

Modi Ephraim (foto K. Rijken)

Solidariteit van Nederland

De solidariteit en ons recht op zelfverdediging wordt erkend in de internationale gemeenschap. “Zeker in Nederland. Premier Rutte en vele anderen in het politieke spectrum hebben hun steun gegeven.” Het verwarmd Ephraim, die Nederland bedankte. “Israël zal zege vieren.” Onder luid applaus werd de ambassadeur bedankt.

Podium voor Yeşilgöz

Op de bijeenkomst spraken ook politici, onder wie VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz, die zei dat haar hart huilt voor Israël. Zij noemde de aanval van zaterdag ‘een aanval op ons allemaal’. Schouder aan schouder, een met Israël, aldus de politica. “Wij moeten opstaan tegen deze barbaarse daden.” Ze stond stil bij het toenemende antisemitisme in Nederland. “Wij zijn met u.”

Andere politici

In de zaal waren ook andere kopstukken uit de Haagse politiek, onder wie BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en D66-Tweede Kamerfractievoorzitter Jan Paternotte. Ook demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asielzaken, Kamerlid Yigal Markuszower van de PVV en het Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie was aanwezig. Verder waren de kersverse BBB-Kamerleden Derk-Jan Eppink en Nikki Pauw-Verweij aanwezig. Allen spraken niet.

Generaal buiten dienst

Mart de Kruif, generaal buiten dienst, sprak over de situatie in Israël vanuit militair oogpunt. “De doodsangst, de geur van gesneuvelden en ziekenhuizen, het gemis van kameraden; daarom willen wij militairen er alles aan doen om oorlog te voorkomen.” Hij vergeleek de situatie van nu met die van 1973 in de Jom Kipoer-oorlog. Destijds was er een vorm van structuur. “Hoe anders is dit nu?”

Yitzhak

Volgens De Kruif is dit geen oorlog om te winnen, maar om te doden. “Niet voor terreinwinst, maar om haat.” De roep om recht, ook van de Palestijnen, mag nooit leiden naar onrechtmatig handelen. Deze oorlog is schokkend en wreed. Nadat de Oslo-akkoorden waren gesloten, besloten zijn vrouw en hij om hun zoon de tweede naam Yitzhak te geven, genoemd naar toenmalig premier Rabin.

Bloemendaal

De Kruif waarschuwde dat deze oorlog niet snel afgelopen zal zijn. “Niets doen, is echter geen keuze meer.” De harde realiteit uit het verleden leert ons dat ‘vrede’ en ‘vrijheid’ geen werkwoorden zijn, aldus de generaal buiten dienst, die refereerde aan de Tweede Wereldoorlog. “Hemelsbreed ligt een minuut hier vandaan de erebegraafplaats Bloemendaal.”

StandWithUs Nederland

Jonathan Feldmar van StandWithUs sprak anti-Israël-manifestaties op universiteiten. Hoe kan het dat deze mensen na alles wat er is gebeurd Hamas nog kunnen steunen? vroeg hij zich af. Docenten doen tegenwoordig ook al mee. “Wat denkt u van docenten die oproepen tot het bombarderen van Tel Aviv, mogen gewoon lesgeven op Nederlandse universiteiten.” Joodse studenten worden door hun docenten geïntimideerd door te zeggen dat ze een gebrek aan kritisch denken hebben.

Oproep tot hulp

Op onze steun kunt u aan, zei Roger van Oordt van actiegroep Christenen voor Israël, zie eveneens een van de sprekers was. Namens het Joods Nationaal Fonds (JNF), de Israëlactie en de WIZO sprak Albert Milhado, die in Israël woont. “Het gaat maar om één ding en dat is Israël, ons Israël. Ondanks alles is Israël één.” Hij stelde dat iedereen kan doneren, want er is een enorme schade in het land. “Op het gebied van het gezin, huizen en van alles.”

Doneren kan

“De moeder met twee babies op de arm, de oma die ontvoerd werd op een golfkarretje, die zitten nu in Gaza, gevangen,” herinnerde Milhado aan de zaal. Zijn zoon woont in Israël en zei: “Papa, het is een levende nachtmerrie. De kiboetsiem in het zuiden zijn afgeslacht. Kinderen zijn meegenomen naar Gaza. Die worden getoond op een motor door Gaza en roepen: Mama! Mama!” Hij riep iedereen op om te doneren. Kijk hier hoe u dat kunt doen.

‘De Israëlische 9/11’

Educator Aline Pennewaard van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zei dat dit ‘de Israëlische 9/11’ is geweest. “De slachtpartij van gisteren is er een uit het boekje van IS. Dat is het ware gezicht van Hamas. Dat is waar de wereld denkt dat mee gepraat kan worden,” aldus Pennewaard. “We hopen met heel ons hart dat de solidariteit die we nu zien wordt vastgehouden, ook als we later in de week beelden gaan zien uit Gaza die niet fraai zijn.”

Organisatie

De avond was georganiseerd door StandWithUs Nederland, een educatieve organisatie die informatie geeft over Israël in Nederland. Mede-organisatoren waren Maccabi Nederland, WIZO, Israëlactie, B’nai Brith, de NIHS, de Israëlische expatsite DutchTown, Arza, het Centraal Joods Overleg (CJO), Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Joods Maatschappelijk Werk (JMW), NIW, Het Verbond voor Progressief Jodendom en Vrijdagavond.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Warme solidariteitsbijeenkomst voor Israël: ‘Am Yisrael Chai’