Vlaggen-gedoe gaat door: Amstelveen en Urk wel, anderen (nog) niet

Vuurtoren Urk, vlag Israël, 2023 (Twitter, X)

De gemeente Amstelveen zal in de komende drie dagen de Israëlische vlag uithangen op het gemeentehuis. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Andere gemeenten twijfelen nog of kiezen er bewust niet voor te vlaggen. Op Urk was een projectie van de Israëlische vlag op de vuurtoren van het voormalige eiland te zien. In Bergen en Alkmaar hebben Joodse inwoners een oproep gedaan om de vlag snel uit te hangen. Alkmaar ‘behandelt’ de oproep in de raadsvergadering van 19 oktober.

Drie dagen

De vlag wordt in Amstelveen gehesen voor steun aan Israël, maar ook als steunbetuiging aan bewoners met familie en vrienden in dat land. In de gemeente wonen gemiddeld de meeste Joodse Nederlanders. Amstelveen is de enige stad in Nederland waar na 1945 het aantal Joodse inwoners en instellingen enorm groeide vergeleken hun aantal voor de Sjoa. De vlag hangt drie dagen uit.

Vuurtoren

Op Urk was zondag een bijzondere actie te zien. Daar werd de vuurtoren verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag. Het van oudsher pro-Israëlische dorp toont op die manier zijn solidariteit. De Urkers deden dit in mei 2021 ook al eens, met zijn allen. Toen was er een mini-oorlog aan de gang tussen Israël en Hamas. Uit steun met Israël werden vlaggen uit ramen van huizen gestoken en op daken gezet.

Halsema

Ook in Amsterdam ging op maandag de Israëlische vlag op het stadhuis in top. Even was het onduidelijk of burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) het zou doen. Na een bericht op Instagram, op zaterdag, waarin ze haar zorgen uitte kwam op zondagmiddag het bericht dat de gemeente Amsterdam de vlag van Israël ophangt. Het ministerie van Defensie en Algemene Zaken hebben de Israëlische vlag ook in top gehangen.

JOBA

Het Joods Overleg Bergen-Alkmaar (JOBA) wedijvert er sinds dit weekend voor dat de Israëlische vlag wordt uitgehangen op de gemeentehuizen van Bergen en Alkmaar. Vooralsnog is daar door de burgemeesters geen gehoor aan gegeven. In een bericht aan Jonet.nl schrijft het JOBA ‘bepaald niet onkritisch tegenover het optreden van Israël te staan’, net zoals bijvoorbeeld de conflicten tussen China en Tibet, Marokko en de Westelijke Sahara.

Sieren

‘Aan de Joodse staat Israël worden, anders dan aan andere staten, buitensporig hoge eisen gesteld. Wat andere landen en andere volkeren zich (soms al eeuwenlang) mogen permitteren, dat mag de Joodse staat Israël niet’, aldus het JOBA. ‘Het zou de gemeenten Bergen en Alkmaar sieren als zij ‒ wellicht als eerste in Nederland ‒ in deze oorlogsdagen een daad stellen en de Israëlische vlag hijsen bij het gemeentehuis.Ter teken: Ook Bergen en Alkmaar staan achter Israël’.

‘Ingekomen stuk’

De gemeente Alkmaar heeft JOBA laten weten hun verzoek te zullen ‘behandelen’ in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering van 19 oktober. Het zal dan als ‘ingekomen stuk’ meegaan. In de raad van Bergen (een fusiegemeente van Egmond, Schoorl en Bergen) is de grootste partij, het lokale Ons Dorp, voor het uithangen van de vlag, maar hebben alle andere partijen mitsen en maren. Zij zijn waarschijnlijk zo voorzichtig omdat ze geen risico willen lopen op spanningen, aldus JOBA. Overigens vlagt Castricum wel, aldus Flessepost. Daar zit een Israël-vriendelijke wethouder.

Geen vlag van Israël

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt niet gevlagd met de Israëlische vlag. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) kiest ervoor de vlag van haar gemeente halfstok te hangen. Dat doet zij ‘voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij het hevige geweld afgelopen weekend. Onze gedachten gaan uit naar Utrechters met naasten in de getroffen gebieden’, zo schrijft ze op twitter, thans X. Het komt haar op veel kritiek te staan. Andere gemeenten in de provincie Utrecht, zoals Amersfoort, volgen haar voorbeeld.

Over de grens

Over de grens zijn er juist allerlei tekenen van solidariteit van lokale overheden met Israël. Daar lijkt het vlaggen geen discussie op te leveren. In Berlijn werd de Brandenburger Tor op zaterdagavond verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag en met blauwe davidsterren. In New York kleurde het Empire State Building blauw en wit, een teken van steun aan de Staat Israël. Het is in de westerse wereld gebruikelijk geworden dat overheden vlaggen van bevriende naties uithangen of tonen uit solidariteit uit rampen, oorlog of onheil die deze landen overkomt.

Downing 10, het kantoor van de Britse premier (Twitter, X)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Vlaggen-gedoe gaat door: Amstelveen en Urk wel, anderen (nog) niet