Urk hangt massaal de Israëlische vlag uit

Twitter

Waar in de afgelopen dagen de pro-Palestijnse uitingen in de grote- en middelgrote steden dominant waren is het op Urk de omgekeerde wereld. Daar hangen bewoners sinds dit weekend massaal de Israëlische vlag uit. Uit ramen, langs dakgoten en in vlaggenmasten is de blauw-witte vlag met Davidster te zien, uit solidariteit met Israël en het Israëlische volk. Dat wordt sinds vorige week belaagd met raketten van terreurgroep Hamas. Tegelijkertijd verdedigt Israël zich onder meer met bombardementen op de Gazastrook. Omroep Flevoland nam een kijkje op het voormalige eiland.

Volgens dorpskenner Jaap Bakker symboliseert het uithangen van de vlag de sterke band tussen Urk en Israël. Dat komt door de Bijbelvastheid van de Urkers, maar ook door de vele acties die ze door de jaren heen voor het land op poten zetten. Bakker stelt dat het vlaggen als een ‘vreedzame steun in de rug voor Israël’ bedoeld is. Hij vindt de pro-Palestijnse demonstranten soms over het randje gaan. “Als de politiek gaat escaleren, dan heeft men het niet over de politiek. Nee, de demonstratie gaat dan tegen Israël en weg met de Joden. Dat krenkt het hart van de Urkers,” aldus Bakker.

Urkers zijn niet tegen de Palestijnen, maar er leeft wel een wens, vertelt Bakker aan de omroep. “De Palestijnen hebben in hun doelstelling staan: de vernietiging van Israël. Dat moet eruit. We moeten samen tot een oplossing komen.” Bakker is voorzitter van de interkerkelijke stichting Ethiopië/Eritrea. In het Afrikaanse land was hij er getuige van dat christenen en moslims in vrede samen kunnen leven. “Het moet in een gesprek met elkaar, dus laat die vlaggen een teken zijn van: hij hangt hier en als u ons wilt spreken, kom in gesprek om een vreedzame oplossing te krijgen. Zo zie ik het tenminste.”

Het vlaggen houdt voorlopig nog niet op. Bakker stelt dat het aantal Israëlische vlaggen op Urk in de komende dagen zal groeien. Met hulp van de activisten van Christenen voor Israël worden ze verspreid. “En ja, ik hoop dat het niet confronterend is voor de moslims die hier wonen, maar dat we een gesprek krijgen. Een dialoog is altijd een betere oplossing dan dat strijdbare.” Zelf heeft de dorpsdeskundige en -gids nog geen Israëlische vlag uithangen. Hij ziet daar van af. “Omdat het Joodse volk in mijn hart leeft,” zegt hij. “En ik heb daar geen uithangborden voor nodig.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Urk hangt massaal de Israëlische vlag uit