Vlaamse groenen eisen Belgische sancties tegen Israël

Meyrem Almaci (VRT)

Voorvrouw Meyrem Almaci van de Vlaamse groene partij Groen wil overgaan tot ‘een serie van maatregelen’ tegen Israël. Het boycotten van producten uit betwiste gebieden, het stilleggen van geldstromen en diplomatieke tegenstallen zijn volgens haar nodig ‘om Israël eindelijk aan de tafel te krijgen’. Groen is een partij in de Belgische federale regering en zal de sancties snel op tafel leggen. Het is de vraag hoe de rechtse coalitiepartijen op haar plannen zullen reageren. Almaci legde haar plannen voor het VRT-programma De Afspraak en in een opiniestuk in de krant De Morgen. Mogelijk pakt grijpt ze het momentum aan om de wensen van BDS in de regering uit te voeren.

“Ik pleit voor differentiërende maatregelen,” aldus Almaci, die spreekt van de ‘annexatiepolitiek van Israël’. Ze wil dat België producten uit Israëlische nederzettingen gaat boycotten, ‘in wat bezet gebied is en dus illegaal is’. Ook spreekt ze van een ‘asset freeze’, daarmee doelend op het bevriezen door België of de EU van geld- en handelsstromen uit de betwiste gebieden. “Ik vind dat er nu stevige internationale druk moet komen, dat ons land binnen Europa daar het voortouw in mag nemen en dat Europa het voortouw mag nemen, druk kan leggen en een verandering teweeg kan brengen,” zei de Groene voorzitster.

Almaci sprak over ‘andere landen’ die nu ook dezelfde mening zijn toegedaan zoals Ierland. Om haar zin te krijgen, zal ze haar ideeën eerst in de federale Vivaldi-regering op tafel moeten leggen ‘in de hoop dat er hopelijk samen met andere landen nu eindelijk druk komt om Israël aan tafel te krijgen’. Almaci in De Afspraak: “Naast de woorden die we al twintig jaar horen, wil ik horen hoe men hier vooruitgang in wil krijgen. Wij zeggen dat die maatregelen er moeten komen, anders ga je geen vooruitgang bereiken.” 

Wrijving en discussie
Het is de vraag of Groen en haar Franstalige zusterpartij Ecolo zullen slagen in hun opzet. België heeft momenteel een brede coalitieregering (‘Vivaldi’) waarin de vier traditionele politieke families vertegenwoordigd zijn. Vorige week ontstond er in het kabinet al wrijving en discussie toen de groenen en sociaaldemocraten een eenzijdige veroordeling van Israël door België eisten. De linkse partijen stuitten op de rechtse liberalen en sociaaldemocraten, die niet zo ver wilden gaan. Uiteindelijk uitte minister Sophie Wilmes (MR) van Buitenlandse Zaken, zelf van Joodse komaf, haar zorgen en stelde ze dat er diplomatie nodig is door de 27 EU-landen.

Op ramkoers
Met haar uitspraken en insteek ligt Almaci binnen Vivaldi op ramkoers met de Franstalige liberalen (MR). Wilmes is daar een kopstuk van en heeft vorige week al aangegeven dat sancties wat haar betreft niet aan de orde zijn. “Ik hoor mensen vragen om sancties. Maar wij zijn niet de eersten die dat moeten doen, we moeten eerst de dialoog op gang brengen, eerst een staakt-het-vuren afdwingen,” zei ze op de radio. Het is de vraag wat zij en anderen in de regering gaan doen wanneer de groenen hun eisen op tafel leggen. Mogelijk loopt Groen tegen haar grenzen aan, want een regeringscrisis zal het de partij niet waard zijn. Bij het uiteenvallen van de coalitie zal Groen dan de schuld krijgen en dat is geen goed vooruitzicht. België blonk in de afgelopen jaren wel uit in een Israël-kritische houding, maar zette die binnen EU-verband ook nooit echt door.

Analyse
De Belgische groenen zitten in een brede coalitie waarin het lastig is om jezelf te profileren. Van de zeven partijen in de regering vormen zijn de derde politieke familie in grootte. Dit omdat de Franstalige christendemocraten niet meedoen en hun Vlaamse zusterpartij CD&V alleen in de regering zit. Afgelopen weekend waren er in Brussel, Antwerpen, Gent en Maasmechelen grote demonstraties tegen Israël met veel jonge, islamitische kiezers. Mogelijk wil Almaci van het moment gebruik maken om deze kiezers naar Groen te trekken voordat andere linkse partijen dat doen. Verder zijn er de vele beelden van Palestijnse slachtoffers in de Vlaamse media. Het momentum is daar om de wensen van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) binnen Vivaldi op tafel te leggen, moet Almaci hebben gedacht. Wel is er sprake van een nieuwe ontwikkeling: nog nooit is een Belgische regeringspartij zo ver gegaan inzake Israël.

Over Vivaldi
Bijna 1,5 jaar na de Belgische verkiezingen van 2019 trad een federale meerderheidsregering aan. Deze Vivaldi-coalitie is een regering zonder de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, en met alle partijen van de vier traditionele politieke families (liberalen, christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen). Omdat het gaat om vier kleuren, wordt de combinatie ‘Vivaldi’ genoemd, verwijzend naar ‘de vier seizoenen’ van de gelijknamige Italiaanse componist. Alexander de Croo (Open VLD) is de premier van de Vivaldi-regering, waarin de linkse partijen in de meerderheid zijn.

Lees ook:
Belgische regering worstelt met standpunt over conflict Israël en Hamas
Binnen de Belgische regering is onenigheid ontstaan over een in te nemen standpunt over het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas. De linkse coalitiepartijen Groen, Ecolo, Vooruit en de PS hebben tevergeefs druk uitgeoefend op de andere regeringspartijen om Israël te veroordelen en aan te pakken. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zelf van Joodse komaf, was niet van plan om met een stevig standpunt te komen, zo bleek.

Categorie: |

Home » Nieuws » Vlaamse groenen eisen Belgische sancties tegen Israël