Oude Joodse dame geslagen en weggepest uit flat

Sierplein, A'dam Nieuw West, Slotervaart (Mark Ahsmann, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Een Joodse mevrouw van 76 jaar oud is fysiek mishandeld en weggepest uit haar woonflat in Amsterdam Nieuw-West. Het werd erger na 7 oktober, de dag waarop Hamas een pogrom uitvoerde op ruim 1.200 bewoners van Zuid-Israël en de oorlog tegen de terreurbeweging begon. Maar ook daarvoor had de vrouw last van jongens uit de buurt en werd haar het veilig leven onmogelijk gemaakt, zo meldt De Telegraaf.

In de afgelopen jaren had deze mevrouw geen leven: de mezoeza werd verscheidene malen van haar deurpost gerukt, de banden van haar auto werden vernield en een swastika werd op haar auto gekrast. Ook werd ze bespuugd en uitgescholden. Op een gegeven moment is ze door ‘vier jongemannen’ aangevallen, geschopt en geslagen. Ze hield er een gebroken pols en veel blauwe plekken aan over. “De hele rechterkant van mijn lichaam was blauw van de bloeduitstortingen,” zegt ze tegen de krant.

De pesterijen en intimidatie hielden vijf jaar lang aan. Het duurde even voordat de Joodse mevrouw een nieuwe woning in een veilige buurt had. De ergste periode vond na 7 oktober 2023 plaats. “Op straat riepen ze me na, in het Arabisch: ’Jahud! Jood!’. Ik durfde bijna mijn huis niet meer uit. Voor veel van de ramen op de galerij hingen Palestijnse vlaggen.” Tevergeefs deed de vrouw aangifte van de aanvallen, intimidatie en vele bedreigingen.

Reddende rabbijn

Rabbijn Wim van Dijk heeft de vrouw geholpen. Hij verklaart in De Telegraaf: “Telkens als je bij de politie komt, zeggen ze: ‘We willen geen escalatie’. Vorig jaar zomer werden enkele orthodoxe Joden in het Amstelpark mishandeld. Ik ben met die man, die moest worden behandeld op de eerste hulp, naar de politie gegaan. Wat was de reactie? ‘Meneer, wilt u dat wij in het Amstelpark groepen mannen gaan arresteren? Dan krijg je rellen, vechtpartijen, escalatie’. Dát is hun angst.”

De weggepeste Joodse mevrouw sluit zich daar bij aan. Telkens wilde de politie haar aangifte niet accepteren en op te nemen. “Pas toen rabbijn Van Dijk zich erin mengde, werd ik gebeld: of ik aangifte wilde komen doen.” Ze meldde zich met haar probleem bij de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), waarna hulp op gang kwam. Sinds enkele weken woont Rachel op haar nieuwe adres. “Een verademing.”

Slappe burgemeester

Van Dijk vindt dat de Amsterdamse autoriteiten te kort schieten. Hij ziet overeenkomsten met het verleden. “De Joden zijn eerder al uit de Rivierenbuurt weggepest. Als je daar als Joods jongetje wilde meevoetballen op pleintjes, liep je het risico in elkaar te worden geslagen,” aldus de rabbijn. Over nu zegt hij: “In het Amstelpark komen Joodse families ook niet meer, want het is daar geen leven meer voor hen. Er bestaat in Amsterdam feitelijk apartheid en de slappe burgemeester vindt het allemaal best.”

Categorie:

Home » Nieuws » Oude Joodse dame geslagen en weggepest uit flat