Maccabi zaalvoetbal onder druk door Jodenhaat

Foto: Maccabi Nederland

Aanhoudend antisemitisme tijdens zaalvoetbalwedstrijden van Maccabi Nederland zorgt ervoor dat steeds minder clubleden eraan willen deelnemen. Waar er eerst acht zaalvoetbalteams van de Joodse sportclub waren zijn dat er nu nog twee. Dat heeft voorzitter Victor Loonstein van Maccabi Nederland gezegd tegen RTVNH. “Wij maken al jaren incidenten mee. Dat gaat van uitschelden, beledigen tot soms zelfs mishandeling. Iemand is zelfs in elkaar geslagen om het Joods zijn.”

Vechtpartij

Geregeld zijn er incidenten, hatelijke verwensingen en soms ontaarden die zelfs in knokpartijen. Twee jaar geleden nog was het begin mei raak toen een zaalvoetbalteam van Maccabi Nederland werd aangevallen door voornamelijk islamitische spelers van Atletico uit Nieuw-West. De KNVB deed toen onderzoek naar de zaak. Met regelmaat moeten de clubleiding of -leden antisemitisme melden, aldus Loonstein tegen de regionale zender. Zeker sinds 7 oktober, dat zorgde voor een toename van Jodenhaat op het veld.

Beveiliging gevraagd

“Voetbal is een fanatieke sport, emoties lopen hoog op. Je ziet dat bepaalde tegenstanders de conflicten hiernaartoe meenemen en dat politiek hier moet worden uitgevochten, dat is natuurlijk bizar”, aldus Loonstein. Als er niets verandert, is de kans aanwezig dat het onderdeel ‘Maccabi Zaalvoetbal’ het niet overleeft. De autoriteiten veroordelen het antisemitisme tegen de club. Loonstein: “De veroordeling is heel hard, ook vanuit Den Haag, maar dat is niet genoeg voor onze club. Er moet helaas beveiligd worden. Als Joodse voetballers anno 24 niet veilig kunnen voetballen moet je er beveiliging neerzetten.”

Vrij en veilig

De gemeente Amsterdam laat aan de zender weten: ‘Iedereen in onze stad moet zich vrij en veilig kunnen voelen en het is vreselijk dat de spelers van zaalvoetbalclub Maccabi te maken hebben met agressie en antisemitisme. We zijn hiervan op de hoogte en staan ook in contact met de club en de KNVB. We bekijken per wedstrijd op welke manier we ondersteuning kunnen bieden. Daarnaast nemen wij ook contact op met de andere clubs in de competitie om de situatie toe te lichten en te vragen extra alert te zijn om ervoor te zorgen dat de wedstrijden in een goede sfeer en zonder incidenten verlopen’.

Betreuren

De KNVB zegt het ‘te betreuren’ dat Maccabi Nederland sinds langere tijd te maken heeft met meer racistische incidenten dan anderen. “Hierbij streven we binnen onze mogelijkheden maatwerk na met onder meer begeleiding en tuchtrecht als regels zijn overtreden,” aldus een woordvoerder van de KNVB tegen RTVNH. Over beveiliging voor Maccabi Nederland rept niemand.

Categorie: |

Home » Nieuws » Maccabi zaalvoetbal onder druk door Jodenhaat