Belgische minister wil kopstuk Samidoun aanpakken

Theo Francken in het Belgisch parlement met beeld van Samidoun (foto: Federaal Parlement België)

In België is een rel ontstaan over uitspraken van een kopstuk van Samidoun, een stichting die zich richt tegen Israël. Het gaat om Mohammed Khatib, de secretaris, die volgens de veiligheidsdiensten haat predikt, met name onder Belgische moslims. Staatssecretaris staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) van Asielzaken wil dat zijn vluchtelingenstatus wordt ingetrokken. Volgens de Belgische Justitieminister is Samidoun een risico in de Belgische samenleving omdat die oproept tot gewelddadig verzet.

Extreem standpunt

Khatib bezigde in een tv-interview de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, die door velen als antisemitisch wordt gezien omdat het oproept tot het wegjagen van de Joden uit wat nu Israël is. Hij verduidelijkte zijn standpunt. “Het betekent dat de staat van Israël ontmanteld moet worden, een staat die gestoeld is op racisme en superioriteitsdenken. Het betekent dat de militaire instellingen ontmanteld moeten worden die de staat leiden.”En het betekent dat we de koloniale mentaliteit moeten ontmantelen, en het racisme dat diep verankerd zit in de Israëlische samenleving.”

‘Racistisch’

Volgens Khatib is een tweestatenoplossing – het scenario waarbij Israël en een onafhankelijke Palestijnse staat naast elkaar bestaan, wat België ook voorschrijft – een ‘racistisch’ scenario. Voor veel politici gaan deze uitspraken te ver. Zij willen Khatib en Samidoun aanpakken. Het oppositionele federale N-VA-parlementslid Theo Francken stelt dat we te maken hebben met een gevaarlijke organisatie en wil Khatib laten opsluiten. Samidoun moet op de terreurlijst van de EU komen, aldus Francken. Door de ophef geeft asielstaatssecretaris De Moor daar nu deels gehoor aan door voor te stellen Khatibs vluchtelingenstatus in te trekken.

Verbod in Duitsland

Waar Samidoun in Duitsland verboden is, is dat in Nederland en België niet het geval. De organisatie mag zich in België manifesteren en doet dat ook: veelal met anti-Israël-activiteiten die vaak een antisemitisch karakter hebben. In de Berlijnse straten werden vlak na de terreuraanval van Hamas van 7 oktober taart en zoetigheden aan voorbijgangers en kinderen uitgedeeld door aanhangers van Samidoun. De Moor zegt nu dat de veiligheidsdiensten zien dat Khatib ‘effectief haat predikt’ en daarom laat zij een commissariaat voor asielzaken onderzoek doen naar de verblijfstatus van de man, die officieel als vluchteling in België is.

PFLP

Ook in België verkondigt Samidoun, waarvan Khatib de Europese coördinator is, een aantal radicale standpunten. “Zij hanteert vaak een slachtofferdiscours van onderdrukking en genocide dat gestoeld is op een vijandsbeeld tegen de Israëlische staat, de Europese Unie en de Verenigde Staten, die zij omschrijft als fascistische, racistische en imperialistische mogendheden,” zei Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) in maart nog over Samidoun. “De ideologie die zij propageert, is links-extremistisch, marxistisch en leninistisch. Die ideologie propageert inderdaad de gewelddadige revolutie.” Volgens diensten is Samidoun verbonden aan terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Beducht zijn

Van Tichelt: “Samidoun zelf pleegt vooralsnog geen gewelddaden en het is inderdaad de vraag of zij oproept tot het plegen van geweld. Wel tracht zij elke vorm van verzet tegen Israël als legitiem te omschrijven, waaronder ook de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023.” N-VA en Vlaams Belang willen Samidoun nu al laten verbieden. Volgens Khatib is zijn organisatie een een club die het publieke debat aanzwengelt en die festivals, debatten en filmvertoningen organiseert. Ook ziet hij de pogrom van 7 oktober als ‘een normale respons’.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische minister wil kopstuk Samidoun aanpakken