KNVB doet onderzoek naar geweld tegen zaalvoetbalteam Maccabi

Foto: Maccabi Nederland

Spelers in een zaalvoetbalteam van Maccabi Nederland zijn dinsdag aangevallen door spelers van zaalvoetbalvereniging Atletico. Ook zou de Hitlergroet zijn gebracht. Het geheel liep uit de hand en de politie moest erbij komen. Dit alles meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in een bericht. De KNVB heeft inmiddels laten weten onderzoek te doen naar de zaak. Volgend de bond wordt het extra grondig onderzoek, omdat er geen scheidsrechter of vertegenwoordiger van de bond bij de wedstrijd aanwezig was. De lezingen lopen ook te ver uiteen, aldus de KNVB.

Het gebeurde allemaal op dinsdagavond in de Emergohal in Amstelveen, waar zaalvoetballers van Maccabi uit Buitenveldert en Atletico uit Nieuw-West het tegen elkaar opnamen. Het ene team heeft overwegend Joodse en de andere overwegend islamtische spelers. De wedstrijd verliep gespannen en daarom liep Maccabi uit protest van het veld af. Bij zaalvoetbal is fysiek contact niet de bedoeling, maar bij deze wedstrijd waren de spelers van Atletico ‘te veel aan het trekken en schoppen’, zeggen ooggetuigen tegen het CIDI. Toen de Maccabianen van het veld afgingen, riepen de spelers van Atletico antisemitische leuzen.

Het geheel liep uit de hand: een zaalvoetballer van Atletico viel een van zijn tegenspelers aan, en vervolgens vielen alle zeven spelers van Atletico hun tegenstanders van Maccabi aan. ‘Daarbij schopten en sloegen zij met zijn allen in op twee spelers van Maccabi. Een van de slachtoffers moest behandeld worden in het ziekenhuis’, aldus het CIDI. Na een telefoontje van het personeel naar de politie, waren er algauw vijftien agenten ter plaatse. Op het moment dat de dienders de vermoedelijke aanstichter van het incident arresteerde, bracht een van zijn teamgenoten de Hitlergroet.

Begin maart stonden beide teams al tegenover elkaar. Die wedstrijd verliep ook niet vlekkeloos. Een speler van Atletico kreeg een rode kaart wegens natrappen, waarna er een antisemitische scheldpartij uitbrak. “Joden, voetbal, je kunt het zelf wel invullen,” zegt een woordvoerder van Maccabi tegen het CIDI. De Joodse zaalvoetballers moeten nog een derde wedstrijd spelen tegen Atletico en houden hun hart vast. Het is niet voor het eerst dat Maccabi Nederland te maken heeft met antisemitisme, maar zo erg als dit keer, is het volgens CIDI nog niet verlopen.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) zegt tegen Het Parool onderzoek te doen naar de zaak, hoewel er geen melding is binnengekomen. “Naar aanleiding van social mediaberichten hebben we proactief met beide clubs contact opgenomen. Dat leverde totaal uiteenlopende lezingen op van hetgeen is gebeurd,” aldus een woordvoerder van de bond. “Aangezien noch de KNVB, noch een scheidsrechter bij dit incident aanwezig waren, moeten we daarom nader onderzoeken wat er precies is gebeurd. Dit zal worden opgepakt door de onafhankelijke aanklager en als er sprake is van antisemitisme zal er passend worden gestraft.”

Vooralsnog is het zeker dat het om een geweldsincident gaat. “Maar we kunnen gezien de uiteenlopende lezingen niet bevestigen wat er verder tijdens de wedstrijd is gebeurd,” aldus de woordvoerder tegen de krant. “Dat zal uit het onderzoek blijken. De return tussen de twee teams is tot nader order uit het speelschema gehaald.” Het CIDI zegt in gesprek te blijven met de KNVB over het uitbannen van Jodenhaat in het Nederlandse voetbal. De organisatie staat in contact met de gemeente Amsterdam en gemeente Amstelveen over ‘een duurzame aanpak van antisemitisme op elk sportief niveau’.

Lees ook:
KNVB en Rijk sluiten pact tegen racisme en antisemitisme in het voetbal, CJO tevreden

Het Rijk en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hebben een convenant ondertekend voor actief beleid tegen discriminatie in het voetbal. Antisemitisme in deze sport valt daar ook onder. In de komende jaren speelt de overheid veertien miljoen euro vrij voor bestrijding van discriminatie op en rond de velden. Het plan ‘Ons voetbal is van iedereen’ bestaat uit twintig maatregelen. De landelijke Joodse koepelorganisatie Centraal Joods Overleg (CJO) is enthousiast over de stappen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » KNVB doet onderzoek naar geweld tegen zaalvoetbalteam Maccabi