KNVB en Rijk sluiten pact tegen racisme en antisemitisme in het voetbal, CJO tevreden
Het Rijk en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hebben een convenant ondertekend voor actief beleid tegen discriminatie in het voetbal. Antisemitisme in deze sport valt daar ook onder. In de komende jaren speelt de overheid veertien miljoen euro vrij voor bestrijding van discriminatie op en rond de velden. Het plan ‘Ons voetbal is van iedereen’ bestaat uit twintig maatregelen. De landelijke Joodse koepelorganisatie Centraal Joods Overleg (CJO) is enthousiast over de stappen.
Meer camera’s
Op en rond de voetbalvelden zullen meer camera’s ingezet worden die discriminatoir gedrag moeten signaleren. Verder komt er een speciale app waarop mensen racisme in op het veld, langs de kant en op de tribunes anoniem kunnen melden. Stewards kunnen er dan meteen op af. Tegelijkertijd komt er een speciaal aanklager bij het Openbaar Ministerie die zich zal bezighouden met racismezaken in het amateur- en betaald voetbal. Mensen die in overtreding gaan moeten vaker worden vervolgd en ook de strafeis kan worden verdubbeld.
CJO tevreden
Voorzitter Eddo Verdoner van het Centraal Joods Overleg (CJO) ondersteunt het nieuwe beleid. “We zijn blij dat het kabinet actie neemt. Racisme en antisemitisme zijn al jaren aan de orde van de dag in het voetbal. We zijn blij dat er nu met nieuwe technieken, een hogere strafeis en een speciale aanklager direct en gericht actie genomen wordt. Hopelijk brengt dit een eind aan de kwetsende spreekkoren, die de sport al jaren teisteren,” zegt hij tegen Jonet.nl. Verdoner doelt op de vele antisemitische leuzen die sinds jaar en dag in het voetbal rondgaan. Dat moet stoppen, aldus het CJO.
Antisemitisme
Op het gebied van antisemitisme gaat ‘Ons voetval is van iedereen’ in op spreekkoren. Mensen die zich schuldig maken aan antisemitische leuzen, kunnen op aangeven van hun club deelnemen aan het zogenoemde Spreekkorenproject. ‘Ook kan de KNVB aan leden die zich schuldig maken aan discriminatie, voorstellen om een alternatief traject (spreekkoren project) te volgen in ruil voor strafvermindering. Het project zet in op bewustwording van het kwetsende effect van spreekkoren en richt zich op supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan racisme’, zo staat in het rapport.
Spreekkorenproject
Er was al een Spreekkorenproject en dat richtte zich specifiek op antisemitisme. Dat wordt nu uitgebreid en breder getrokken in de richting van racistische uitingen. ‘Doel van het project is een gedachten- en gedragsverandering. De Anne Frank Stichting wil deze nieuwe aanpak in samenwerking met drie betaald voetbalclubs in 2020 ontwikkelen
en testen. De overheid stelt geld beschikbaar om dit programma te verbreden en vanaf 2021 aan te bieden aan meer betaald voetbal organisaties en amateurverenigingen’.
‘Eye opener’
De aanleiding voor het pakket aan maatregelen was de wedstrijd Den Bosch-Excelsior, in november 2019, waarbij Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door hooligans. In de media en samenleving was de verontwaardiging groot. Voor minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken was dit ‘een eye opener en een nieuwe confrontatie met de werkelijkheid’, zegt hij. Samen met minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg & Sport en vertegenwoordigers van de KNVB sloeg hij de handen ineen.
Tijdelijk
De begroting van veertien miljoen euro is niet structureel en geldt voor drie jaar. Daarna moeten het Rijk en de Nederlandse voetbalwereld weer verder zien. In ieder geval wordt er een trainingsprogramma ontrold voor zeshonderd amateurclubs en 34 v betaald voetbalorganisaties (BVO’s). Daarin wordt geprobeerd om bewustwording te creëren en gedragsverandering op het voetbalveld te bereiken. Verder wil de KNVB als organisatie meer minderheden zoals vrouwen, homo’s en burgers met een migratieachtergrond aantrekken.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren