Oeganda overweegt sterk om ambassade in Jeruzalem te openen

YouTube

Oeganda denkt erover na een ambassade in Jeruzalem te openen. Momenteel wordt die optie ‘bestudeerd’, zo heet het. Dat heeft president Yoweri Museveni van Oeganda gezegd tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan zijn land. De premier was er om de banden met de Oost-Afrikaanse staat aan te halen. Hij gaf aan een Israëlische ambassade te openen in Kampala als de Oegandeze hetzelfde doen in Jeruzalem. Inmiddels heeft de Afrikaanse Unie het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump afgewezen.

In Entebbe
Museveni deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie in vliegveld Entebbe. “We bespreken het. Als een vriend zegt dat hij uw ambassade eerder op die plek wil dan op een andere, dan bestuderen we die vraag,” aldus Museveni, die sinds 1986 aan de macht is. Netanyahu stelde dat Oeganda voor de Israëlische diplomatieke dienst momenteel onder de ambassade in Nairobi in buurland Kenia valt. Dat kan in de toekomst verleden tijd zijn, als Museveni besluit een ambassade in Jeruzalem te openen. Later stelde de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken dat ‘een snelle beslissing’ wordt verwacht.

Afrika-politiek
Het bezoek van Netanyahu aan Oeganda valt onder zijn Afrika-politiek. Onder zijn leiding zoekt Israël de laatste jaren steeds meer contact en samenwerking met Afrikaanse landen. Er worden meer zaken gedaan en ook de Israëlische ontwikkelingssamenwerking in Afrika neemt toe. Onlangs is er contact gelegd met Soedan, een land dat voorheen weinig van Israël wilde weten, maar dat thans meer interesse toont. In Oeganda heeft Netanyahu de Soedanese president Abdel Fattah al-Burhan ontmoet. Volgens Khartoem spraken de twee een normalisering van de relatie. Burhan kwam in het voorjaar 2019 aan de macht nadat Omar al-Bashir uit zijn macht gezet werd.

Verhuizingen
In 2018 verplaatste de Amerikaanse president Trump de ambassade van de VS naar Jeruzalem. Voordien was de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv gevestigd. Op de verhuizing kwamen boze reacties van de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem claimen als hun hoofdstad, en sympathisanten uit de moslimwereld. Nicaragua volgde het Amerikaanse voorbeeld. Een aantal landen overwoog ook om een ambassade in Jeruzalem te openen, maar kwam daar op terug. Hiertoe behoren onder meer Australië, Honduras en Paraguay. De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro kondigde ook een verhuizing aan, maar kwam daar op terug na druk van de Braziliaanse vleesindustrie die een Arabische boycot vreesde. Onlangs maakte Brazilië bekend toch een ambassade in Jeruzalem te openen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Oeganda overweegt sterk om ambassade in Jeruzalem te openen