Slotbijeenkomst ‘Neighbours’ levert nuttige inzichten

V.l.n.r. Fantini, Suissa-Runne, Cenap Aydin, Polak, Marianne Vorthoren (beeld: P. Gompes)

De slotconferentie van het Neighbours-project – een Europese variant van het project Leer je buren kennen van de LJG Amsterdam – heeft nuttige inzichten opgeleverd. Ook zijn vrijwel alle deelnemers van de samenkomst in de Liberaal Joodse-synagoge van Amsterdam dat het project in de toekomst moet doorgaan. In de afgelopen twee jaar trokken de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) en zes andere liberale gemeenten in Europa samen op om naburige moslims en migranten te laten leren over Joods leven.

Zes landen

Na een videoboodschap van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) sprak rabbijn Menno ten Brink van de LJG Amsterdam uitvoerig over de kracht van interreligieuze bezoeken van naburige scholieren. Ook had hij het over de ruim 18.000 leerlingen die niet alleen de LJG sinds haar oprichting heeft bereikt, maar ook over de 3.500 scholieren uit moslim- en migrantengemeenschappen die in de zes andere EU-landen zijn bereikt. Het ‘Leer je buren kennen’-project van de LJG is in die zin succesvol geëxporteerd.

Tora

Ilan Cohn is de uitvoerend coördinator van het Neighbours Project. Hij zei dat velen in de Joodse wereld een sterke band hebben met het idee van ontheemding. “Wij helpen vluchtelingen en worden gemotiveerd door onze ervaring.” Het verwelkomen van de vreemdeling komt 36 keer in de Tora voor. Hoewel Cohn opmerkte dat er Joodse angst is voor migranten en asielzoekers, benadrukte hij hoe de asielstromen uit Syrië en Oekraïne ‘onze verantwoordelijkheid vandaag de dag aantonen om ‘de vreemdeling te blijven verwelkomen’ en de ‘cultuur van dialoog’ te bevorderen.

Yalla!

In het panelgesprek kwam ook Jonet-columniste Chantal Suissa-Runne van Yalla! aan het woord. “Mijn antwoord aan degenen die kritisch staan tegenover de interreligieuze dialoog en coalitievorming is eenvoudig: Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu,” zei de voorvrouw van de dialoogclub. Terwijl ze vertelde over de moeilijkheden die ze sinds 7 oktober ondervond en hoe verwoestend het was dat vrienden haar de rug toekeerden, zei Suissa-Runne troost te vinden in ‘gedeelde duiven’; haar moslimpartners in Yalla! Zij stonden stonden haar bij op de moeilijkste momenten.

Noodzakelijk pad

Samen met de andere panelleden, onder wie Karen Polak van de Anne Frank Stichting en bestuurder Benjamin Fantini van de Liberaal-Joodse gemeente in Rome, ontstond een levendige discussie over hoe jongeren gebonden kunnen worden aan de interreligieuze dialoog. De conferentie sloot af met de conclusie dat gemeenschappen nog steeds met grote uitdagingen worden geconfronteerd op het gebied van antisemitisme en vreemdelingenhaat, maar ook ‘met het besef dat we een noodzakelijk pad zijn ingeslagen dat we allemaal willen bewandelen en nastreven’.

Doorgaan

Na afloop lieten veel deelnemers aan de conferentie weten dat ze vinden dat de burenprojecten in Europa door moeten gaan. In die zin heeft de slotconferentie een zaadje geplant voor toekomstige dialoogprojecten in de hele Europese Unie. De projecten van de afgelopen twee jaar kwamen tot stand met financiële steun uit Brussel. In de toekomst zal hier mogelijk weer een beroep op kunnen worden gedaan.

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Slotbijeenkomst ‘Neighbours’ levert nuttige inzichten