Koning bezoekt Joodse plekken in Buitenveldert
Koning Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan Joodse instellingen en voorzieningen in Buitenveldert. Samen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap wandelde hij door de Kastelenstraat en bezocht hij andere Joodse plekken in de wijk. Ook deed hij op maandagmiddag een multicultureel jongerencentrum aan. De koning sprak met Joodse bewoners over hun zorgen en toonde oprechte belangstelling.
Het staatshoofd deed onder meer Joodse winkeliers, de Joodse basisschool Rosj Pina en multicultureel jongerencentrum ‘De Rijn’ van Stichting Combiwel aan. Met burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) ging hij daar in gesprek over wat er leeft in de wijk. ‘Het bezoek komt voort uit de eerdere gesprekken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de ambtswoning in het kader van de doorwerking van de situatie in Gaza en Israël in Nederland’, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
Rosj Pina, Maimonides
In de Kastelenstraat, waar meerdere Joodse winkels, horeca en bedrijfjes zijn, ging Willem-Alexander in gesprek met een winkelier om vervolgens door de straat naar basisschool Rosj Pina te wandelen. ‘Daar sprak hij met Joodse scholieren en leerkrachten van de naastgelegen middelbare school Maimonides over hun ervaringen met antisemitisme en de gevolgen daarvan voor hun dagelijks leven’. Vervolgens ging hij naar ‘De Rijn’ van Combiwell voor een gesprek met jonge mensen en straatcoaches.
Huis Ten Bosch
Het bezoek van de koning past in een reeks van bezoeken aan en met leden van de Joodse gemeenschap. Hij zoekt hen en moslims op in het kader van de dialoog, die hij graag wil bevorderen. In november 2023 ging het koningspaar op Paleis Huis Ten Bosch het gesprek aan met onder meer CJO-voorzitter Chanan Hertzberger, Sjoa-overlevende, OCJM-lid en Jonet-columniste Hanneke Gelderblom. Zij waren er met moslimvertegenwoordigers te gast in het kader van de dialoog.
Ora et labora
In zijn kersttoespraak van 2023 gebruikte Willem-Alexander de woorden die Gelderblom tegen hem had gezegd en eerder in een van haar columns had gebruikt: aan vrede moet je werken, ora et labora. Vervolgens bezochten hij en koningin Máxima de ambtswoning van burgemeester Halsema eens, waar leden van dialooggroepen klaar zaten. Met hen ging het paar gesprekken aan over de dialoog in tijden van spanningen. De oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas zorgt ook in de polder voor spanningen. Hoe neem je die weg?
Waardering daalt
Aan het begin van zijn koningschap nam Willem-Alexander een motto aan: ‘verbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen’. De bezoeken aan en gesprekken met leden van de Joodse en moslimgemeenschappen valt onder het verbinden en aanmoedigen. Hij wil graag de koning van alle Nederlanders zijn, maar lijkt daar ondanks inspanningen onvoldoende in te slagen: vorig jaar bleek uit een peiling dat 47 procent van de bevolking hem kan waarderen en dat iets meer dan de helft de monarchie nog ondersteunt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren