Koningspaar praat in hoofdstad over uitwerking oorlog Gaza

koning en koningin in gesprek in Amsterdam (Beeld: Instagram koninklijk huis, RVD)

In de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima twee groepsgesprekken gehad met prominenten van lokale dialooggroepen. Het onderwerp: Israël en Gaza. Onder meer columniste Chantal Suissa, studentenrabbijn Yanki Jacobs en mediapersoonlijkheid Natascha van Weezel, LJG-rabbijn Joram Rookmaker waren aanwezig, alsmede ook Fatima Elatik. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) heeft de gesprekken begeleid.

Buurtwerkers

Het ging op donderdagmiddag om de doorwerking van de oorlog tussen Israël en Hamas op de situatie tussen groepen in Amsterdam. Het eerste gesprek was met straatcoaches, agenten, ambtenaren en jongerenwerkers die in verschillende Amsterdamse wijken actief zijn. Zij staan in contact met de diverse groepen in hun buurten en zetten zich in om spanningen te voorkomen en te beheersen. De gesprekspartners van het koningspaar waren van Joodse en islamitische komaf, en kennen de stad vooral van de straat.

Draaiboek Vrede

Een belangrijk hulpmiddel in het beheersen van de balans en voorkomen van spanningen of escalatie is het ‘draaiboek Vrede’. Dit is ontstaan onder burgemeester Job Cohen (PvdA) in 2004 na de moord op cineast Theo van Gogh voor moslimterrorist Mohammed B. Het boekwerk wordt ingezet als (inter)nationale gebeurtenissen leiden tot onrust in de hoofdstad. Het doel is emoties te bedaren en escalatie en agressie tegen te gaan. Ook onder burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is het draaiboek Vrede ingezet.

Dialooggroep

Aansluitend spraken de koning en koningin met mensen met een Palestijnse, Joodse en Islamitische achtergrond uit Amsterdam. Het ging over hoe de huidige situatie in Gaza en Israël ingrijpt in hun dagelijks leven, en in de omgang met elkaar. Onderwerp van gesprek waren verdriet en angst om dierbaren, gevoelens van onveiligheid, de uiteenlopende standpunten, maar ook hoopvolle initiatieven om tot elkaar te komen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Hierbij waren onder andere Chantal Suissa, Yanki Jacobs en Natascha van Weezel aanwezig.

Ora et labora

Na de terreuraanval op Israël door Hamas van 7 oktober zijn op de ambtswoning dialoogbijeenkomsten geweest tussen leden van de bovengenoemde groep. Er waren ook samenkomsten van het Joods-islamitische netwerk Yalla! en Young Yalla! Op 6 november sprak het koningspaar al met een groep Joden en moslims over de oorlog en de uitwerking ervan. Een van hen was Jonet-columniste Hanneke Gelderblom, die de koning voorhield dat je voor vrede hard moet werken. Ora et labora. Hij gebruikte haar statement in de kersttoespraak van 2023.

Categorie:

Home » Nieuws » Koningspaar praat in hoofdstad over uitwerking oorlog Gaza