‘Haal predicaat Koninklijk weg bij Haagse kunstacademie’

Opperrabbijn Jacobs bij Family7 (YouTube)

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag moet het predicaat ‘Koninklijk’ ontnomen worden omdat het niet langer samenwerkt met collega’s en instellingen uit Israël. Dat vindt opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR). Hij heeft koning Willem-Alexander om in te grijpen en ‘Koninklijk’ weg te halen. Onder druk een aantal studenten zegde de KABK haar band met de Bezalel University in Jeruzalem op. Kort daarna volgde de Hogeschool Rotterdam.

Volgens de Haagse kunstacademie kan het uitwisselingsprogramma met de Bezalel University niet langer bestaan omdat er ‘mogelijke mensenrechtenschendingen’ door de universiteit worden gepleegd. ‘Het is de consensus van onze gemeenschap dat onze beleidsmaatregelen en acties, samen met die van onze partners, actief universele humanitaire rechten te allen tijde moeten ondersteunen en handhaven’, aldus het KABK-bestuur zaterdag tegenover de Student Union, een studentenvereniging binnen de academie die voor een boycot van Israël is.

‘Niet Koninklijk’

Opperrabbijn Jacobs vindt het besluit ‘weinig Koninklijk’ en wil daarom actie tegen de KABK, die wat hem betreft het predicaat ‘Koninklijk’ niet langer verdient. Wat hem betreft mogen instellingen met ‘Koninklijk’ in de titel zich niet langer voegen bij ‘haatcampagnes’. Jacobs: “Indien ook instellingen die haat en onverdraagzaamheid verspreiden in aanmerking komen voor het predicaat koninklijk zou men zich moeten afvragen of daarmee de waarde hiervan niet ten zeerste wordt aangetast.” Hij wijst erop dat de banden tussen de Joods Nederland en Israël lang teruggaan en vraagt koning Willem-Alexander om in te grijpen.

Rotterdam volgt

De Koninklijke Academie is de eerste Nederlandse hoger onderwijsinstelling die de banden met Israël verbreekt, gevolgd door de Hogeschool Rotterdam, die gisteren, toen Israël haar Onafhankelijkheidsdag markeerde, eveneens aankondigde niet langer samen te werken met Israëlische instellingen. De Bezalel University werd ook door de Rotterdamse hogeschool in de ban gedaan. De reden: misschien worden er door Bezalal mensenrechtenschendingen gepleegd, we kunnen daarom niet voorzichtig genoeg zijn.

Koning niet aan zet

Jacobs vraagt de koning om in te grijpen en het predicaat Koninklijk bij de Haagse kunstacademie weg te nemen, aldus de Times of Israel. Het is echter niet aan Willem-Alexander zelf om dit te bepalen. Hij geeft officieel wel zijn goedkeuring voor titels, maar die worden bepaald en voorgedragen door de overheid. Vaak is de selectie gestoeld op een langdurig proces, waarbij een organisatie zich ronduit bewezen moet hebben. Soms wordt een instelling of organisatie ‘Koninklijk’ omdat het bijvoorbeeld honderd jaar bestaat.

Door de bocht

Het besluit van de KABK kwam eigenlijk na een aanloop met een aarzeling. In eerste instantie voelde de directie van de academie er weinig voor de banden met de Bezalel University te verbreken. Studenten protesteerden al langer voor een boycot, maar de directie weigerde te buigen. Nu doen ze dat wel. Mogelijk zijn ze geschrokken van de rellen en vernielingen van vorige week en maandag in Amsterdam. Daar werden panden en terreinen van de UvA bezet en van binnen kort en klein geslagen. De KNAB is niet de enige die door de bocht gaat: eerder schrapte het Koninklijk Concertgebouw een concert van een Israëlisch strijkorkest uit angst voor ongeregeldheden.

Haagse raad in actie

De fracties van de VVD en de PVV in de Haagse gemeenteraad hebben vragen gesteld over het verbreken van de relatie van de kunstacademie met Israël. Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD legde aan Den Haag FM uit waarom zij zich zorgen maakt. “Het gaat erom dat ze mogelijke schendingen van mensenrechten door de onderwijsinstelling in Israël, terwijl dat bij een academie in China wel bewezen is.” Ze vindt dat de Israëlische Betzalel universiteit wordt gediscrimineerd. “Het gaat mij er juist om dat we het zeker weten. Hoe kan het nou zijn dat voor China die regels niet gelden maar voor Israël wel. We willen de academie oproepen om niet te discrimineren en op te passen voor de studenten op de school.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Haal predicaat Koninklijk weg bij Haagse kunstacademie’