JMW krijgt staatssecretaris over de vloer

Bezoek staatssecretaris Van Ooijen aan JMW (beeld: JMW)

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) heeft samen met zijn hoogste ambtenaar een bezoek gebracht aan Joods Maatschappelijk Werk (JMW). De politicus wilde van de welzijnsorganisatie weten hoe het zit met cliënten en hulpverleners na de Hamas-aanslag van 7 oktober 2023. Hij ging daarom met hen in gesprek. Directeur Margot Weerts was er eveneens bij.

Samen met directeur-generaal Marjolijn Sonnema van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sprak Van Ooijen met jonge en oude cliënten en hulpverleners van JMW. Zij vertelden hem dat zowel de eerste, tweede als derde generatie mentaal last heeft van 7 oktober. Oude angst herleeft. “Ik dacht dat ik de geschiedenis van mijn ouders wel wat achter me had gelaten, maar dat blijkt na 7 oktober een illusie. De geschiedenis herhaalt zich voor mijn gevoel. Ik ben bang, boos en heel verdrietig,” zei een van de cliënten.

Zwaarste periode

De maatschappelijk werkers gaven aan dat het aantal hulpvragen is gestegen en dat de pogrom van 7 oktober in ieder gesprek terugkomt. Een van de hulpverleners zei: “We waren sinds de Tweede Wereldoorlog aan het opbouwen, cliënten konden met het verleden omgaan, nu is er vooral weer angst, wantrouwen, en een groot gevoel van onveiligheid. Dit is de zwaarste periode in mijn hele carrière, omdat het zo heel erg jezelf raakt. Het is momenteel balanceren op een heel dun draadje.”

In de gesprekken met de cliënten en hulpverleners kwam ook het toenemend antisemitisme in Nederland uitgebreid aan bod. Van Ooijen werd duidelijk gemaakt dat antisemitisme ‘vele gezichten’ heeft. Hij vertelde na afloop geraakt te zijn door de vele verhalen. “Het is een zorgelijke tijd waarin het werk van JMW onmiskenbaar relevant is en blijft voor alle generaties binnen de Joodse gemeenschap.” aldus Van Ooijen, die binnenkort waarschijnlijk alweer afzwaait als staatssecretaris omdat er een nieuw kabinet op komst is.

Over van Ooijen

Maarten van Ooijen (34) studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht. In 2011 begon hij als fractiemedewerker van de ChristenUnie in de Domstad en ook was hij voorzitter van de jongerenafdeling van de partij. Van Ooijen klom daarna snel op. Hij werd wethouder in Utrecht en trad in 2022 toe tot het kabinet Rutte IV als staatssecretaris voor VWS. In die hoedanigheid heeft hij onder meer de omgang met slachtoffers van de Sjoa in zijn pakket. In dit kabinet was de ChristenUnie de kleinste coalitiepartner.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » JMW krijgt staatssecretaris over de vloer