Israël haalt Songfestival-finale met gemak

Israël op halve finale Eurovisie Songfestival 2024 (beeld: AVROTROS, NPO1, EBU)

Israël is doorgedrongen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Vooraf was gevreesd dat het land het niet zou redden vanwege de negatieve publiciteit door anti-Israël-activisten. Maar de Israëlische inzending haalde ruim voldoende stemmen van het Europese kijkpubliek. In Italië stemde 39 procent van de kijkers op Eden Golan, in Nederland zeven procent. Volgens kenners hebben de kijkers Israël beoordeeld op de performance en niet op politiek. Ook Joodse gemeenschapen hebben massaal gestemd.

Zangeres Eden Golan was als veertiende aan de beurt in de tweede halve finale van het liedjesfestijn, dat dit jaar in Malmö gehouden wordt. Met haar lied ‘Hurricane’ zette ze volgens kenners een sterke performance neer. Als vijfde mocht zij door naar de finale. Volgens commentator Cornald Maas had Israël ‘een goede performance en een goede zangeres’. Wel klonk er volgens hem wat boegeroep in de zaal. Vooraf was Maas ook kritisch op de deelname van Israël, omdat het festival volgens hem wel politiek getint is.

‘Met gemak’

Songfestival-fanaat en Telegraaf-journalist Richard van de Crommert had van de voren voorspeld dat Israël met gemak de finale zou halen, maar zeker was dat allerminst. Dat kwam omdat Eden Golan onder grote druk stond, onder meer door anti-Israël-activisten die in allerlei Europese landen een boycot van Israël eisten. Van de Crommert geeft Israël kans het festival zaterdag te winnen. Dat in Italië bijna veertig procent van de kijkers op het Israëlische liedje heeft gestemd, stemt hoopvol, aldus de kenner.

Orkaan

Het liedje ‘Hurricane’ was vlak voor de daartoe geldende deadline van de European Broadcasting Union (EBU) goedgekeurd. Eerdere songs vond de organisatie immers te politiek. Ze verwezen teveel naar de pogrom van Hamas van 7 oktober vorig jaar, aldus de EBU. Desondanks lieten Eden Golan, haar team en de Israëlische omroep KAN zich niet uit het veld slaan. Er werd met ‘Hurricane’ toegewerkt naar een zo goed en professioneel mogelijk optreden op de bühne in Malmö.

Grimmige sfeer

De veiligheidsmaatregelen rond Israël op het Songfestival zijn altijd groot, maar zijn dit jaar nog veel groter dan voorheen. Dat kwam omdat de Zweedse autoriteiten te maken kregen met ongekende weerstand van allerlei anti-Israël-activisten die het feestje in Malmö wilden verstoren. De sfeer was dan ook geregeld grimmig te noemen en op vrijdag nog moest de Zweedse oproerpolitie optreden. Zelfs de Vlaamse omroep VRT ging tot actie over: er was een staking op de dag dat Israël meedeed.

Hotel

Alle rellen, acties, petities en brieven mochten niet baten: van de EBU kon Israël gewoon meedoen aan het festival, dat een a-politiek evenement heet te zijn. Eden Golan bereidde zich in Zweden vooral vanaf haar hotelkamer voor. Echt veel buiten is zij niet geweest, omdat het risico om ongeregeldheden te groot was. Tegelijkertijd kon zij zich zo extra goed concentreren. De repetities op het podium gingen goed en op vrijdagavond werd volgens watchers een dijk van een performance neergezet, ondanks dat ze door rijen aan beveiligers beschermd moest worden.

Muziek, geen politiek

Golans optreden werd beloond door het Europese kijkpubliek, dat in grote getallen op Israël stemde. In tegenstelling tot zaterdag in de finale zijn er in de halve finales geen vakjury’s. De kijkers bepalen dus wie er doorgaat. Blijkbaar hadden de anti-Israël-activisten onvoldoende invloed op hen en hebben zij vooral gelet op hoe Eden Golan optrad. Het ging voor deze stemmers om muziek en niet om politiek. Ook Joodse gemeenschappen in Europa hebben massaal op Israël gestemd. Ze deden dat uit solidariteit en omdat ze het liedje goed vonden.

Klein door

Naast Israël, dat als twee na laatste op de bühne kwam, ging ook Joost Klein door naar de finale. De Nederlandse deelnemer was als laatste aan de beurt. Hij had vooraf al aangegeven niet aan politiek te willen doen. Dat moest bij zeggen nadat 250 ‘artiesten, schrijvers en acteurs’ hem vergeefs per brief hadden gevraagd zich terug te trekken. Andere landen die doorgingen waren Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Estland, Letland, Georgië en Armenië. De Belgische bijdrage werd dit jaar geleverd door de Franstalige artiest Modii, die door de Franstalige omroep RTBF was afgevaardigd. Hij haalde de finale niet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Showbizz » Israël haalt Songfestival-finale met gemak