Actie voor boycot Klein van Songfestival mislukt

Joost Klein, Europapa (Beeld: EBU, YouTube)

Joost Klein zal in mei gewoon namens Nederland aantreden op her Eurovisie Songfestival in Malmo. Dat heeft de entertainer gezegd in een reactie op de oproep van 250 ‘artiesten, schrijvers en acteurs’ aan hem om niet naar Zweden te reizen vanwege de deelname van Israël aan het festival. Klein zegt een klein radartje in het geheel te zijn en niet aan politiek te doen.

Dibi en co.

Ongeveer 250 mensen hadden hun handtekening gezet voor een boycot van Klein van het Songfestival. Onder hen zijn de Amsterdamse ambtenaar Tofik Dibi, stand-up comedian Najib Amhali, acteur Walid Benmbarek, BLM-activist Jerry Afriyie, en acteur Nasrdin Dchar (die ook bekend staat als complotdenker). Zij eisten van Klein dat hij zijn voorbereidingen op het muziekevenement zou staken en ‘met klem’ niet naar Malmö zou gaan.

‘Eurovisiefestival’

‘Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten’, schreven ze. Ook verwezen ze naar het lied ‘Europapa’ van Klein, dat hij aan zijn vader heeft opgedragen. ‘De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen’.

Geen genade

Alles bleek tevergeefs, want Klein liet in duidelijke woorden weten ‘hun pijn te horen’ [afgeleid van het Engelse ‘I hear your pain’, red.] maar niet in te gaan op hun eisen. De artiest wil schitteren op het Songfestival en zegt slechts een zandkorrel in de woestijn te zijn die de politieke problemen van de wereld niet kan oplossen. Ook de leider van de Nederlandse inzending zei namens AVROTROS dat Nederland zich niet terugtrekt.

Israël is erbij

Het is volgends AVROTROS geen beslissing van de omroep of Israël wel of niet meedoet, maar van de European Broadcasting Union (EBU). Die is eindverantwoordelijk voor de organisatie en heeft bepaald dat de Israëlische zangeres Eden Golan welkom is op het festival. Wel werd eerder de Israëlische song afgekeurd omdat die te politie zou zijn, maar na goedkeuring van het laatst ingezonden nummer staan alle lichten op groen.

BDS

Op zaterdag was er een pre-feest van het Eurovisie Songfestival in de Amsterdamse AFAS live, waar meer dan 25 deelnemers aan meededen. Zij zullen straks ook in Malmö op de planken staan. Voor de deur stond een groep anti-Israëldemonstranten. Klein doet het goed bij de ‘bookmakers’ [wedkantoren, red.] en staat daar op plek vijf. Bovenaan prijken Zwitserland en Kroatië. De Israëlische inzending staat ergens in de middenmoot. Het festival wordt in de tweede week van mei gehouden.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Showbizz » Actie voor boycot Klein van Songfestival mislukt