Schrikkeldag! – Zoomzitz van de week

ZoomZitz (beeld R. Vis)

Een extra Zoomzitz-podcast, want we hebben zomaar een extra dag: een schrikkeldag vandaag. Dus extra tijd voor Ronnie Eisenmann, Ruben Vis en vanuit Jeruzalem, Jair Eisenmann om de gebeurtenissen in de wereld door te nemen.

Jair Eisenmann heeft gestemd in de verkiezingen voor de gemeenteraad en de burgemeester. In Amsterdam is Femke Halsema deze week door de gemeenteraad voor een tweede termijn gekozen. Een dag later haalt de gemeente een artikel offline over het toenemend antisemitisme. Het zou niet gebalanceerd genoeg zijn en een eenzijdig beeld geven. Raar, vinden de Zoomzitzers. Wat is er eenzijdig aan een artikel over antisemitisme. ‘Bange ambtenaren’, is de conclusie.

Er wordt stilgestaan bij het overlijden van Nisim Kiviti. De Mart Smeets van het Israëlische sportprogramma Mabat Sport waarvan de openingstune ook aan het begin en einde van Zoomzitz is te horen. Jair legt uit wat voor trammelant er is met de inzending voor het Eurovisie Songfestival van Israel. Trammelant? Het lijkt een opmaat, zegt Jair, om Israel te weren van deelname.

Jair en Ron vertellen over de olijfhouten Tsedakabus uit de JCC sjoel die een nieuwe bestemming moet krijgen nu het Joods Cultureel Centrum wordt verkocht. Ruben doet er een Kunst & Kitch imitatie van. Hij vertelt hoe een in het JCC rondslingerend gebedenboek door hem kon worden terugbezorgd bij de kleinkinderen van de eigenaar. Die had zijn naam voorin gezet, in het Hebreeuws, en ook zijn plaatsnaam: Soerabaja, ook in Hebreeuwse letters. Een Nederlands-Joods gebedenboek, gebruikt in Nederlands-Indië, heel uitzonderlijk.

Categorie: | |

Home » Columns en opinie » Schrikkeldag! – Zoomzitz van de week