Debat in raad Amsterdam over ‘Februari-intifada’ ontspoort

Kevin Kreuger, JA21, in debat over Dibi (beeld: gemeente Amsterdam)

In de Amsterdamse gemeenteraad is woensdag rumoer ontstaan door een debat over tweets van Tofik Dibi, het voormalige GroenLinks-Tweede Kamerlid dat tegenwoordig topambtenaar is bij de gemeente Amsterdam. Dibi retweette op X een bericht dat opriep tot een ‘Februari-intifada’ bij de herdenking van de Februaristaking in Nieuw-West, het stadsdeel waar hij werkt. De oproep was gedaan in het kader van het Palestijnse verzet en de organisatie blies de bijeenkomst uit veiligheidsoverwegingen af.

Kakkerlak

JA21-raadslid Kevin Kreuger stelde een vraag over de retweet van Dibi. Hij wilde weten wat het college van burgemeester en wethouders gaat doen tegen de ambtenaar, die in het debat niet bij naam werd genoemd. Kreuger sloeg erop aan, niet alleen omdat een ambtenaar een tweet deelde die volgens hem opriep tot geweld, maar ook omdat diezelfde persoon twee jaar geleden een rel ontketende vanwege een tweet met een kakkerlak en Israël.

“Elk weldenkend mens zou denken: dit schuurt een beetje. Maar uitgerekend die ene ambtenaar denkt, dit ga ik retweeten,” aldus Kreuger tijdens zijn vraagstelling. Hij wees het college erop dat ambtenaren een eed hebben afgelegd en neutraal dienen te zijn. Op zijn minst moeten ze zich terughoudend opstellen in het publieke debat. Ze mogen geen uitingen doen die henzelf of de gemeente kunnen beschadigen. In dit geval werd de herdenking van de Februaristaking in Nieuw-West afgelast.

GroenLinks in actie

Kreuger wilde van verantwoordelijk PvdA-wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) weten wat zij van de retweet vindt en of zij nog maatregelen gaat nemen. Al voordat zij kon antwoorden, nam GroenLinks-voorvrouw Imane Nadif het woord. Zij nam het voor haar partijgenoot op. Het woord voeren over één ambtenaar, doelend op Dibi, vond ze ‘toch echt wel ingewikkeld’. De politica wees op het reglement van orde, dat stelt dat er in de raad niet over ambtenaren kan worden gepraat op individuele basis.

Wethouder Van Buren las haar antwoord op. Het conflict in het Midden-Oosten is volgens haar een ingewikkeld en complex onderwerp. Ze riep iedereen op rekening te houden met elkaars ‘gevoelens’, ‘net als bij andere discussies die gevoelig kunnen liggen’. Ze wees erop dat in 2021 ook al eens over deze ambtenaar is gesproken. “We gaan niet in op individuele gevallen en daar is de gemeenteraad niet de plek voor.” Als het nodig mocht zijn, worden ambtenaren erop aangesproken en maatregelen genomen. ‘Maar dat is in zijn algemeenheid.”

Voorzitter grijpt in

Kreuger noemde de antwoorden van Van Buren ‘verschrikkelijk laf’. Hij vertrouwt het college dat ze goede intenties hebben om de boel bij elkaar te houden in de stad, maar wees haar erop dat de ambtenaar een oproep tot intifada (gewelddadig verzet) heeft gedeeld. “Dit wijkt totaal af van wat de gemeente wil.” Opnieuw beet GroenLinks-politica Nadif van zich af door te zeggen dat ze ‘dit heel lelijk’ vindt. Ze wees weer op het reglement van orde, waarna plaatsvervangend raadsvoorzitter Kune Burgers (VVD) Kreuger kort hield, die aan Jonet.nl laat weten er ‘als voorzitter en niet als VVD’er te zitten’.

Burgers gaf de JA21’er eerst het woord, waarna die doorging met zijn betoog en hij door Burgers het woord werd ontnomen. Kreuger pikte dat niet en er volgde gesteggel, waarna hij zei: “Bel de politie maar, want ik blijf hier staan.” Vervolgens herhaalde wethouder Van Buren haar antwoord dat ze niet wil ingaan op een individuele ambtenaar. Kreuger stelde dat hij gewoon een punt van orde mag maken. “Als ambtenaren activist mogen zijn en ik mag daar niet als politicus op reageren, dan moeten we een equel leve playing field creeëren!”

Halsema afwezig

Plaatsvervangend voorzitter Burgers ontnam hem opnieuw het woord en Kreuger moest plaatsmaken voor de volgende spreker, een raadslid van DENK. Die sprak over een ander onderwerp. Het geplaagde JA21-raadslid houdt een bijsmaak aan het debat over. Het is volgens hem niet de eerste keer dat Dibi ‘over de schreef’ ging, want in 2021 veroorzaakte hij ook al discussie met de kakkerlak-tweet. Toen beloofde burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) een gesprek met Dibi aan te gaan. Daarna werd het stil rondom de kwestie. Tijdens de behandeling van de vragen van Kreuger was Halsema woensdag in de raad afwezig.

Dibi: ‘laster’

In een reactie op X heeft Dibi laten weten dat hij zichzelf slachtoffer vindt van ‘een lastercampagne op basis van ongefundeerde beschuldigingen van antisemitisme’, onder meer omdat de retweet volgens hem sloeg op de algemene herdenking van de Februaristaking bij de Dokwerker. Hij verwijt Helene de Bruine, organisator van de plechtigheid in Nieuw-West, vaker woorden met hem te hebben gehad en verwijst naar haar ChristenUnie-achtergrond.

Veiligheid

Dibi’s rechterhand, stadsdeelvoorzitter Emre Ünver (PvdA), stak in de deelraad een tirade tegen de organisatoren af, onder meer omdat hij niet zou hebben geweten van de herdenking. Aan De Telegraaf laat De Bruine weten dat alles ‘low profile’ moest worden georganiseerd vanwege gevoeligheden in de buurt. Ook is de herdenking ieder jaar, zegt ze. De Bruine had sussende woorden verwacht van Ünver. De reden voor het afblazen van de plechtigheid ligt hem in het feit dat de gemeente en politie geen garanties konden geven voor de veiligheid van de deelnemers.

Categorie:

Home » Nieuws » Debat in raad Amsterdam over ‘Februari-intifada’ ontspoort