Geen herdenking Februaristaking Nieuw-West door ‘Februari-Intifadah’

Monument De Antifacist voor verzensman Willem Kraan
Monument ''De Antifacist' (Foto: Gemeente Amsterdam)

Er is grote onrust ontstaan rond de herdenkingen van de Februaristaking, vandaag in Amsterdam. Op het social medium X circuleert een oproep om tijdens de plechtigheden ook ‘het Palestijns verzet’ te steunen. Daarom gaat de herdenking in Amsterdam Nieuw-West niet door, heeft de organisatie bekend gemaakt.

Op X roept activiste Sabine Scharwachter op om op zondag 25 februari de herdenking van de Februaristaking van 1941 bij te wonen. “In de geest van de dappere dokwerkers moeten we het Palestijns verzet steunen. RESISTANCE IS JUSTIFIED WHEN PEOPLE ARE OCCUPIED!” Het bericht is voorzien van een poster met de tekst ‘Staakt, Staakt, Staakt. Februari-Intifadah ontwaakt’.

Retweet van Tofik Dibi

Hélène de Bruine van het Comité Februaristaking Nieuw-West schrijft in een verklaring bang te zijn voor onrust. Doorslaggevend bij de ingrijpende beslissing om de herdenking te annuleren, is volgens De Bruine een ‘retweet van een hoge bestuursfunctionaris binnen het stadsdeel’ van de oproep op X. Die hoge functionaris blijkt Tofik Dibi te zijn. Het oud-Kamerlid van GroenLinks is actief binnen Nieuw-West als bestuursadviseur van voorzitter Emre Ünver.

“Ik lees de poster als oproep om het verzet in 1941 te gebruiken als inspiratie voor het verzet nu. Voor me, myself and I is het geen kritiek op het comité vanwege negeren Gaza ofzo”, schrijft Dibi in een volgend bericht. Om daarna nog olie op het vuur te gooien met de toevoeging: “Verder vind ik het hartverwarmend dat die poster ervoor heeft gezorgd dat rechtse rakkers zijn getransformeerd in hoeders van oud-linkse verzetsidealen. Sure. De rakkers vinden altijd wel een reden.” Scharwachter is net als Dibi verbonden aan GroenLinks. Zij was onder meer voorzitter van de jongerenafdeling Dwars. Tot nu toe heeft niemand binnen GroenLinks de oproep veroordeeld.

De herdenking in Nieuw-West zou worden gehouden bij het monument voor Willem Kraan. De Amsterdamse stratenmaker stond samen met vuilnisman Piet Nak aan de basis van de Februaristaking. Beide mannen waren actief lid van de toenmalige Communistische Partij Nederland (CPN). Willem Kraan is op 19 november 1942 door de Duitse bezetter gefusilleerd. Op de vliegbasis Soesterberg zijn die dag nog 32 anderen doodgeschoten. Het beeld ‘De Antifacist’ van beeldhouwer Leo Braat is een eerbetoon aan de verzetsman. Het monument staat sinds 1966 aan de Willem Kraanstraat.

Herdenking Dokwerker

De herdenking bij het monument van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein gaat wel gewoon door. Onder meer burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (eveneens GroenLinks) houdt daar een toespraak. In de aanloop naar deze herdenking ontstond de nodige discussie. Verschillende organisaties vroegen de organisatie om Kamervoorzitter Martin Bosma niet uit te nodigen voor de kranslegging bij het monument.

Het Parool plaatste een groot opiniestuk waarin de auteurs hun bezorgdheid uitten over zijn komst. “Schrap Bosma van de gastenlijst voor het vip-vak van de herdenking. Stel hem zo niet in staat zijn extreemrechtse blazoen op te poetsen.” Bosma is vandaag inderdaad niet aanwezig bij de herdenking. Volgens het organiserend comité heeft hij zelf die beslissing genomen. Het is traditie dat de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans leggen.

Voorzitter Jaïr Stranders van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 gaat er vanuit dat de plechtigheid rustig verloopt. “Daarnaast is er ook politie aanwezig. De laatste jaren worden politieke uitingen buiten de herdenking gehouden. Ik ga ervan uit dat de waardigheid van de herdenking niet verstoord wordt”, zegt hij in een reactie in de Telegraaf.

De herdenking van de Februaristaking begint om 16.45 uur uur bij het monument van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Categorie:

Home » Nieuws » Geen herdenking Februaristaking Nieuw-West door ‘Februari-Intifadah’