Minister: ‘Israël blijft welkom op Biënnale van Venetië’

Biënnale van Venetië, 2020 (beeld: Kronberger4, wiki coms, Creative Commons CC0 1.0)

Mensen in de kunstwereld willen willen Israëlische deelnemers aan de Biënnale van Venetië weren. De reden is de oorlog tegen Hamas in Gaza. Ze roepen daartoe op in een online petitie. Nadat het initiatief voor een boycot bekend werd gemaakt, kwam niet de organisatie van het evenement maar de regering in Rome in het verweer. Italië gaat voor deelname van Israël aan de Biënnale staan. Het land heeft er sinds 1950 een eigen paviljoen.

‘Israël moet weg’

In de kunstwereld circuleert sinds kort een petitie van de groep Art Not Genocide Alliance (Anga), die oproept om alle deelnemers uit Israël aan de Biënnale van Venetië te weren. Op het tweejaarlijkse kunstevenement in de Italiaanse stad treffen kunstenaars en vertegenwoordigers van de kunstbranche vanuit de hele wereld elkaar. Voor Israël mag niet langer plaats zijn vanwege de oorlog tegen Hamas, aldus de initiatiefnemers van de petitie. De organisatie van de Biënnale liet daarop niets van zich horen.

‘Onaanvaardbaar’

Italiaanse minister Gennaro Sangiuliano van Cultuur laat weten de petitie ‘onaanvaardbaar en beschamend’ te vinden. ‘De Biënnale is een ruimte voor vrijheid, ontmoeting en dialoog en geen ruimte van censuur en intolerantie. Cultuur is een brug tussen mensen en naties, geen scheidingsmuur’, schrijft Sangiuliano. Hij stelt dat de petitie ‘een dictaat is van mensen die denken dat ze de bewaarplaats van de waarheid zijn’ en die ‘met arrogantie en haat menen dat ze de vrijheid van denken. en de creatieve expressie in een democratische en vrije natie als Italië kunnen bedreigen’.

Diep medeleven

De Biënnale begint op 20 april en duurt tot in het najaar. Sinds 1950 heeft Israël er een paviljoen en heeft voor deze editie kunstenares Ruth Patir aangewezen om die te vullen. Sangiuliano: ‘Israël heeft niet alleen het recht om zijn kunst te uiten, maar het heeft ook de plicht om te getuigen voor zijn volk in een tijd als deze, waarin het koud is aangevallen door meedogenloze terroristen’. De minister uit zijn diepste medeleven en solidariteit aan Israël, haar kunstenaars en burgers.

Meloni

De initiatiefnemers van de anti-Israëlpetitie scheren Israël over één kam met Zuid-Afrika en Rusland. In het verleden werden beide landen geweerd van de Biënnale. Meer dan 14.500 mensen hebben de petitie ondertekend. De Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni garandeert niettemin dat Israël welkom is op de Biënnale. Minister Sangiuliano komt uit Napels en is journalist en schrijver van beroep. Hij neemt sinds vorig jaar als onafhankelijke deel aan de rechtse coalitieregering van Meloni.

Over de Biënnale

De Biënnale van Venetië (Biennale di Venezia) is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks in van april tot november in Venetië wordt gehouden. Zeker 28 landen zijn dan actief in de Giardini en hebben een eigen gebouw. De Nederlandse bijdrage is altijd te zien in het Rietveldpaviljoen. Ook België en Israël hebben een eigen paviljoen. Landen die geen eigen pand hebben, brengen hun expositie onder in verschillende gebouwen verdeeld over de stad.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Minister: ‘Israël blijft welkom op Biënnale van Venetië’