‘Verdwenen stad’ gratis te zien voor iedereen
De gemeente Amsterdam en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) maken het binnenkort mogelijk dat mensen de film ‘Verdwenen stad’ gratis kunnen zien. De documentaire van cineast Willy Lindwer, die onlangs in premiere ging en voor nieuws zorgde vanwege de rol van het GVB in het afvoeren van Joden in de Sjoa, kan dan via een streaming thuis bekeken worden. De actie past bij een breder pakket van beide organisaties voor genoegdoening.
Eye
De film is van 20 april tot en met tien mei voor iedereen gratis te bekijken op Eye Film Player, het streamingplatform van het Eye Filmmuseum in Amsterdam-Noord. In de docu wordt verteld over de Jodentransporten van het GVB tijdens de bange jaren ’40-’45. In trams werden vele Joodse Amsterdammers vervoerd naar de Hollandsche Schouwburg of naar Centraal Station, waarna ze bijna allemaal door moesten naar doorvoerkamp Westerbork en de vernietigings- en concentratiekampen in Midden- en Oost-Europa.
Ton beloofd
De film zorgde voor ophef, onder andere omdat bleek dat het GVB geld verdiend had aan het transport en na afloop zelfs nog geld had opgeëist. Het totaalbedrag gaat omgerekend naar nu om 61.000 euro. Nadien ging het Centraal Joods Overleg (CJO) met de gemeente Amsterdam en het GVB in gesprek, waarna de gemeente met een financieel gebaar kwam van honderdduizend euro voor projecten en genoegdoening. Ook komen er uitlegbordjes bij de tramhaltes waar de Joden langskwamen. De gratis filmvertoning past bij dit pakket.
Afschuw
Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam zegt in een persbericht: “De rol die de gemeente heeft gespeeld bij de deporatie van tienduizenden Amsterdammers vervult ons met afschuw. Mede dankzij GVB en Eye Filmmuseum kunnen alle Nederlanders deze belangrijke film de komende weken gratis bekijken. Ik hoop dat heel veel mensen de film gaan bekijken en wil vooral de Amsterdamse docenten aanmoedigen om dat samen met hun leerlingen te doen.”
Jongeren naar de film
Daarnaast komt er nog een vertoning van Verdwenen stad voor jongeren. Op 25 april zijn zevenhonderd Amsterdamse scholieren en mbo-leerlingen uitgenodigd om samen met Halsema en GVB-directeur Claudia Zuiderwijk de documentaire in Koninklijk Theater Tuschinski te zien. ‘De gemeente dankt Koninklijk Theater Tuschinski en het Nederlands Filmfonds voor het mede mogelijk maken van deze speciale vertoning’, aldus het persbericht. Het belooft een memorabele dag te worden voor alle betrokkenen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren