Koningspaar spreekt Hertzberger en Gelderblom over oorlog Israël

Koning spreekt met Hertzberger en Gelderblom (Instagram, Kon.Huis)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een gesprek gehad met burgers over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het paar maakte daar maandagavond voor vrij in hun agenda. Onder de gasten waren Chanan Hertzberger van het Centraal Joods Overleg (CJO) en Hanneke Gelderblom van het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Verder werd er thee gedronken.

Doorwerking

Hertzberger, Gelderblom en anderen kwamen langs op Paleis Huis Ten Bosch, van half zes tot half acht. Ter plekke was ‘een aantal vertegenwoordigers van organisaties, maatschappelijke groepen en initiatieven in Nederland in verband met de situatie in Israël en Palestijnse gebieden’, aldus Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). ‘Het gesprek ging over de doorwerking van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten in het leven van mensen in Nederland’.

Hoop op begrip

‘We spraken vandaag met betrokkenen in Nederland over de verschrikkelijke situatie in Gaza en Israël. Zij deelden met ons hun verdriet over het onmetelijke menselijk leed, hun angst voor de reacties in de samenleving en gevoelens van onveiligheid. We spraken ook over de hoop op begrip en respect voor elkaar en de volhardende inzet die daarvoor nodig is. We leven intens mee in deze moeilijke tijd en staan met hen voor een veilige en vreedzame samenleving voor iedereen’, aldus koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Instagram.

Alleen thee

“Het gesprek was heel constructief, maar het was puur afgebakend, want het moest over Nederland gaan,” aldus Gelderblom (87), die samen met CMO-voorzitter Muksin Koksas aanwezig was. “De koning en koningin toonden interesse en waren zeer goed voorbereid. Het mooie was dat ook Maxima volop aan het gesprek deelnam. Iedereen was het erover eens dat wij als groepen met elkaar moeten blijven praten. Als je bid voor vrede, dat is belangrijk, maar ervoor werken is net zo belangrijk.” Verder was er allen thee, aldus getuigen.

Poncho

De deelnemers aan het gesprek met het koningspaar ‘wisselden onder meer van gedachten over manieren waarop in Nederland met respect voor ieders gevoelens onderling begrip kan worden versterkt’. Over de verdere inhoud wordt door de RVD geen mededeling gedaan. Op de foto is te zien dat ook iemand aanschoof met een Palestijnse sjaal om zijn schouders. Koningin Máxima droeg een kaki poncho om haar schouders.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Koningspaar spreekt Hertzberger en Gelderblom over oorlog Israël